Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Förlikning i Bergh-fallet

Foto: THOMAS BLOMQVIST/TR BILD
Foto: THOMAS BLOMQVIST/TR BILD

Nyligen uppmärksammades att Stall Tallskäret skulle gå upp i domstol mot Robert Bergh efter ett dopningfall i Frankrike.
Tvistemålet är nu avklarat.

Publicerad:

Stall Tallskärets Titou de Touchyvon testade positivt efter en seger på Vincennes för drygt tio år sedan. Förutom att ägarna blev av med de 16.000 euro, som förstapriset utgick till, blev hästen dessutom avstängd två månader från all tävlan. Hans Johansson, en av männen bakom pseudonymen Stall Tallskäret, ville upp i domstol då han anser det som orimligt att man som hästägare ska bära hela ansvaret vid positivt dopningprov.

Enligt Robert Bergh behandlades Titou de Touchyvon med Voronvet (dexametason) 19 dagar före loppet. Till Travronden var han tydlig, när han fick vetskap om det positiva provet, 2010:

– Följer man det svenska dopningsreglementet som är starkast i världen och ändå inte klarar sig undan känns det grymt orättvist, sade Bergh då.

I Frankrike såg reglerna annorlunda ut, än reglerna i Sverige, som vid tidpunkten för Titou de Touchyvons start var minst 14 dagars karens för dexametason. I Frankrike hittade man dexametason i provet, vilket då var tillräckligt för brott mot dopningsreglementet enligt deras reglemente. Därför räckte inte de 19 dagar, som Robert Bergh väntat efter behandling, för att starta. Det ska tilläggas att det i dag är 28 dagars karenstid för samma typ av behandling i Sverige.

Nu är fallet avgjort. Det hela slutade med förlikning berättar Tallskärets advokat, Jesper Arvenberg:

– Det blev förlikning i fallet, en förlikning jag tror båda parter är nöjda med, säger Jesper Arvenberg.

• Vad innebär förlikningen?
– Förlikningen omfattas av sekretess, så det är ingenting jag kan gå in på.

• Många såg det här som ett ypperligt fall för sporten att få ett prejudikat i frågan om tränaren ska vara ersättningsskyldig gentemot ägaren vid dopningbrott, eller inte. Hur ser du på att det nu inte blir ett sådant prejudikat i och med just den sekretess som förlikningen omfattas av?
– Jag har förståelse för att några blir besvikna, men det kan inte vara upp till en enskild part att bekosta en rättsprocess för ett prejudikats skull. Min uppgift är att bevaka mina klienters intressen och se till att det blir så bra för dem som möjligt, min uppgift är inte att genomföra rättsutveckling av svensk travsport.

Travronden har sökt Robert Berghs ombud, advokat Per Larsson, utan framgång.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.