Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Formtopp för hemmahopp

Foto: Malin Albinsson/TR Bild
Julia Pellini och Carl Johan Jepson efter segern på Vaggeryd. Foto: Malin Albinsson/TR Bild

Magnus Dahlén har varit tränare i Halmstad i drygt tre och ett halvt år. Senaste månaden har hans hästar visat hysterisk form och när lördagens V75-­omgång avgörs på Dahléns ­hemmabana har han tre chanser att ta en V75-seger.

Publicerad:

Den 1 november 2014 blev Magnus Dahlén Halmstadtränare. Han håller till med sina hästar inne på Halmstadstravet och har 150 meter till tävlingsbanan.
– Det tar lite tid att bygga upp ett nytt stall. I början hade jag nästan bara unghästar. Sedan har jag kunnat förfinat materialet undan för undan och det har känts bättre och bättre för varje år. Jag har bra hästägare som satsar på mig, säger Magnus Dahlén som för dagen har drygt 30 hästar i träning.
– Men det finns plats för fler, tillägger han.

Tio segrar på en månad

Förra året sprang hans hästar in nästan två miljoner kronor. Dessa siffror har han stor chans att slå i år. Redan nu har hästarna sprungit in nästan 1,6 miljoner kronor per den 4 juli. Senaste månaden har Magnus Dahléns hästar visat hysterisk form.

Från 1 juni har stallet gjort 26 starter och tagit tio segrar. Vinsterna har kommit med tio olika hästar. Lägg till även fyra andraplatser och sex tredjeplatser så har hästarna varit bland de tre främsta i 20 av 26 starter.
– Det är dock ingen överraskning för mig. När det var sämre väder i våras valde jag att inte träna på för mycket utan körde lite försiktigt med hästarna. Därför tog det lite längre tid att få igång dem och formtoppen kom lite senare än den brukar, men som tur är har jag ­hästägare som var förstående för det. Vädret har ju varit bra en längre tid nu och det är fantastiskt att träna på Halmstads banor. Nu känns det att vi ligger rätt bra på det och hästarna tävlar bra, säger Magnus Dahlén.

Spännande ändring för Holz

En av dessa är italienskfödde Vischio Holz (V75-1) som gjort två starter för Magnus Dahlén och vunnit båda.
– Vischio Holz är en häst jag är väldigt förtjust i. Han är busig och full av vilja. I Italien har han i stort sett vunnit eller galopperat i sina lopp. Han har gjort två starter för mig och fungerat klockrent i dessa. Han blir bättre och bättre för varje jobb han får.

På lördag handlar det om spår tre i voltstart, en startmetod han var ute i senast, men då från tillägg.
– Hästen känns väldigt stabil i volten, men inte startsnabb. Det är inte i starten han avgjort loppen utan han springer snabbare och snabbare ju längre loppen går. Det är en långstegad häst med fin teknik och han är stark så distansen denna gång är passande. Det ska bli spännande att testa honom här och han ska räknas.

Vad gäller utrustningen blir det en spännande ändring.
– Han ska ha rycktussar för första gången i min regi. Det gav bra effekt när vi testade det i träning på honom. Det kan bli bakskor på den här gången, men det är inte hundra bestämt. I övrigt blir det inga ändringar.

Uselt läge – bästa chansen

I V75-4 har Dahlén två hästar till start där Foxy Brown har bästa läget.
– Foxy Brown var jättebra senast och har hysterisk form. Hon är bättre över sprinterdistans än över 2140 meter, men skulle hon hushålla lite med krafterna så är hon inte lätt att springa runt. Hon är startsnabb och vi får sikta på ledningen, dit hon borde ha bra chans att komma. Hon hade helstängt huvudlag senast, men eventuellt blir det helstängt med hål i denna gång, detta för att hon ska vara lite lugnare. Det blir barfota runt om och vanlig vagn som senast.

Bättre chans tycker Magnus Dahlén att Julia Pellini har.
– Julia Pellini blir bättre och bättre formmässigt för varje start. För tre starter sedan på Åby var hon som en ny häst och avslutade bra. Till loppet efteråt i Vaggeryd hade jag sagt att hon var jättefin, men det var ingen som trodde mig för hon vann till 40 gånger pengarna. Då spurtade hon mycket fint.
– Senast fullföljde hon mycket bra in i mål på nytt rekord och hon är riktigt bra i gång. Det är en så pass bra häst att hon kan göra lite själv i loppen. Det blir inga ändringar utan hon tävlar med norskt huvudlag, barfota runt om och med samma vagn som tidigare. Jag tycker hon ska räknas.

Bästa chansen på lördag?
– Jag tycker Vischio Holz och ­Julia Pellini har likvärdiga chanser, säger Magnus Dahlén.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.