Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Första Elitauktionen på Wenngarn fick ros och ris

Foto: Micke Gustafsson
74 ettåringar såldes under Elitauktionen på Wenngarn i fredags. Foto: Micke Gustafsson

Hela 5.000 personer besökte årets Elitauktion, som för första gången arrangerades på Wenngarns Slott utanför Sigtuna. En auktion som fått både ris och ros i efterhand.
– I helhet är vi jättenöjda och vi vet vad vi behöver göra till Kriterieauktionen, säger projektledaren Emmelie Arneng.

Publicerad:

I augusti förra året arrangerades Wenngarn Yearling Sales för första gången, i samband med Jubileumspokalen på Solvalla. En jättesuccé på alla sätt med 3.000 besökare. När Wenngarn i fredags höll i ASVT:s Elitauktion för första gången, efter 14 år i rad på Infra City i Upplands Väsby, kom hela 5.000 besökare. Och lite växtvärk gick att skönja hos arrangörerna. Starten av auktionen försenades en knapp halvtimme på grund av köer och när det gällde serveringen hade man svårigheter att möta den stora efterfrågan.
– Då många gästerna anlände samtidigt, var vi något sena i starten, men i övrigt fungerade det väldigt bra inne på logen. Dock hade vi svårt att leverera mat och dryck till så många människor ute på auktionsområdet. Många i personalen hade aldrig varit på auktion förut, men nu när de vet vad det innebär så har de massa idéer och planer på vad man kan göra bättre till nästa gång. Alla i restaurangen är väldigt taggade inför nästa auktion i augusti, säger Emmelie Arneng.

Hur ser du på att det blev trångt på auktionen?
– Det blev trångt och vi hade 380 sittande gäster, 160 på läktare, 150 på vår nya uteservering, 200 personer i hotellbaren och massor av besökare som satt på picknickbänkar i parken och låg i gräset och följde auktionen på storbildsskärmen. Hela området var fullsatt. Vi kan inte göra något åt utrymmet på logen, men däremot har vi väldigt mycket yta utomhus och där är det bara fantasin som sätter stopp.
– Till Kriterieauktionen har vi planer på en tältlösning med tillhörande bar- och grilldel, där folk kan sitta och följa auktionen via bildskärm. Jag tror det viktigaste för våra besökare är att de kan se auktionen på något sätt, inte nödvändigtvis "live".

En incident inträffade under själva visningen på fredagen. Christer Larsson, som ledde dyringen Boycott, skadade sig när denne blev skrämd och rusade nedför rampen.
– Jag stod på första parkett och hästen blev skrämd av applåderna i ett första läge. När han lugnat ned sig och skulle gå ned för rampen kom plötsligt en ny våg av applåder, och då blev hästen bakrädd och satte världens fart nedför rampen. Christer drog axeln ur led och fick en spricka i ett nyckelben.
– För att förhindra att något liknande ska hända tänker vi bygga en grind till rampen, som man kan öppna när man vet att hästen är lugn. 

Wenngarn har utvärderat Elitauktionen och är överlag nöjda med arrangemanget.
– Vi har utvärdat helgen och i helhet är vi jättenöjda. Det är kul att intresset var så stort och att det kom så många besökare, och framför allt att alla hästar blev sålda. Det stora pluset mot tidigare år är miljön, jag tror uppfödare och besökare uppskattar omgivningen och framför allt är hästarna lugnare. Det är en jätteförbättring, säger Emmelie Arneng. 

Nästa auktion i slottsmiljön utanför Sigtuna är Wenngarn Yearling Sales den 14 och 15 augusti i samband med Jubileumspokalen. Årets Kriterieauktion hålls den 28 och 29 september. 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.