Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"För första gången en miljard att tävla om"

Foto: MARIA HOLMÉN
Foto: MARIA HOLMÉN

Redan under torsdagen kunde Travronden gå ut med de uppgifter Svensk Travsport gjorde officiella under fredagen. De nya pokalårssatsningarna består av högre golv vad gäller prispengar – och en startpeng.

Publicerad:

Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindbergs presskonferens under fredagen, gav inte mycket nytt för Travrondens läsare. Redan under torsdagen kunde Travronden ge en inblick av hur de 77 miljoner kronor som återstod av de medlen som var riktade mot aktiva, skulle landa. Högre golv när det kommer till prispengar i travloppen, under 2018 kommer i stort sett alla travlopp i Sverige (breddagar och P21-lopp bortsett) ha minst 20.000 kronor i förstapris. På Solvalla kommer förstapriset ligga på 40.000 kronor. Satsningen på 54 miljoner kronor, innebär också någonting historiskt.
– Det här blir första året som vi i svensk travsport kan säga att vi tävlar om mer än en miljard kronor. Det känns väldigt postivit att kunna säga, kommenterade Johan Lindberg under fredagen.
Förutom satsningen på 54 miljoner kronor, blir det även en startpeng till alla tävlande som slutar oplacerade/diskade, av skattetekniska skäl, även det kunde Travronden avslöja under torsdagen. 500 kronor kommer alla deltagare som minst att tjäna och det ska inte ses som något bidrag. Snarare som en förutsättning för att travet fortfarande ska vara en god näring. Satsningen kostar, enligt Svensk Travsports beräkningar, 23 miljoner kronor.
– Det är en nödvändig satsning, för skulle travet inte längre få dra av momsen, så skulle det slå väldigt hårt mot näringen, berättade Johan Lindberg till Travronden under torsdagen.
I Sverige är prispengar vid travtävling sedan länge momspliktiga. Däremot, som en följd av en dom som kom i vintras från EU-domstolen, ändras detta så att prispengar från och med 1 januari 2018 blir momsfria. EU-domstolen uttalar däremot att startpengar till tävlande är momspliktiga, om den tävlande bedriver momspliktig verksamhet. Det är också en förutsättning för att en hästägare ska kunna dra av momsen på sin verksamhet.
– Att svensk travsport är så framgångsrik som den är i dagsläget, beror mycket på att vi lyckas hålla oseriösa aktörer och svarta affärer borta genom att branschen varit momspliktig, samt att det funnits en fungerande överenskommelse med Skatteverket. Självklart vill vi se till att det fortsätter så och i och med pokalåret kan vi redan nu ta fram en lösning som ska hålla i framtiden, säger Mats Norberg, skatteexpert på LRF Konsult och styrelseledamot på Svensk Travsport.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.