Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Framgångsrikt stuteri till salu: "Har nått sin ände"

Foto: Maria Holmén/TR Bild
Staro Miami är den vinstrikaste hästen uppfödd av Staffan Nilsson. Foto: Maria Holmén/TR Bild

Staffan "Staro" Nilsson har tagit beslutet att sälja sitt framgångsrika stuteri i Ramkvilla. En plats där över 50 miljonärer tagit sina första steg.

Publicerad:

Staro Miami, Union Shark och Staro Cold Carat är tre hästar som fötts upp på av Staffan Nilsson på Staro. Nu närmar sig en epok sitt slut – Staffan Nilsson har bestämt sig för att sälja sitt stuteri i Ramkvilla samt sina fölston – och gården kommer att gå ut till försäljning under hösten.
– Jag har hållit på med det här i hela mitt vuxna liv, men det har nått sin ände. Jag har inga barn som är intresserade av att ta över stuteriet. Det är klart att min motivation har sjunkit något, men jag tycker fortfarande att det är väldigt roligt och det var inget kul beslut att ta att sälja, säger han.

Pengamässigt sett är Staro Miami den mest framgångsrika med drygt fyra miljoner intjänat – hon var bland annat tvåa i Oaks som treåring. En annan av Nilssons mer framgångsrika uppfödningar är Union Shark som vann Svenskt Travkriterium 1990. Hingsten sprang in knappt fyra miljoner kronor under sin karriär.
– I volym är vi kanske inte så stora idag, men det har gått bra. I den nuvarande verksamheten har vi sex anställda med tre vana hästskötare, en gårdskarl, en skogshuggare och en på kontoret. Den som vill ta över detta får något självgående som fungerar från dag ett.

De senaste åren har Staffan Nilsson sålt både nyss nämnda Staro Miami och Staro McMillan på auktion. Detta till priset av 250.000 kronor och 425.000 kronor. De ojämna auktionspriserna är något som bekymrar Staffan Nilsson.
– Det är mycket fokus på de dyra hästarna över miljonen och jag tycker att det sänder lite fel signaler. Man glömmer bort att titta på individerna utan det är bara de dyra stammarna som gäller, säger Staffan Nilsson och fortsätter:

– Jag satt och tittade på två av mina uppfödningar. Staro Nashville sålde jag på auktion för 200.000 kronor och han kvalade precis in till Kriteriet. En annan häst jag sålt är Staro Leonardo. Han kostade 210.000 kronor och närmar sig miljonen intjänat. Det är två affärer som varit bra både för mig och även för köparen, gissar jag.

På stuteriet står i skrivande stund 64 ston varav 17 av dem är Staffan Nilssons egna fölston. Han tror inte att det kommer bli något större problem att få dessa sålda.
– Nej, det tror jag inte ska bli något problem. Vi har ett antal ston som är attraktiva.

Snart stundar Kriterieauktionen och där har Staffan Nilsson nio hästar till försäljning.
– Fjolårets auktion tycker jag gick väldigt bra. I vanlig ordning kommer jag att avstå torsdagen som är auktionens selected-dag. Jag tycker att torsdagen är en riktig dålig auktionsdag och att det är fel att sälja de bästa hästarna på sämsta dagen. Det gör man inte någon annanstans i världen. 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.