Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Fransk succé i Prix de France: "Hon gav allt"

Foto: Thomas Blomqvist
Foto: Thomas Blomqvist

VINCENNES. Etta, tvåa, fyra och sexa.
Det blev fransk succé i Prix de France - trots att Bold Eagle förlorade för sjätte starten i rad.
Sjuåriga stoet Belina Josselyn fick nu full utdelning via knapp seger för Jean Michel Bazire.

Publicerad:

Hon var tvåa i Prix d'Amérique förra året bakom just Bold Eagle och i år fyra. I Prix de France lyckades det fullt ut för Belina Josselyn (e. Love You) för formkusken och tränaren Jean Michel Bazire.
– Belina var magnifik i dag. Hon gav allt hon hade, lade ner hela sin själ, kommenterade Jean Michel, som fick hjälp av uppfödaren och ägaren Yvan Bernard:
– Det här var fantastiskt. Jag måste passa på att tacka Jean Michel för ett samarbete som snart är uppe i 30 år. 

Vann på topptid

Belinas segertid 1.10,2a/2100 meter var den näst snabbaste i loppets historia, bara överträffad av Kool du Caux 1.09,8a från 2007. Annars var det Timone Ek (e. Mr Vic) som drog till spets för att sedan släppa till Wild Honey (e. Cantab Hall) och Björn Goop. Den sistnämnde överlät sedan ledningen till Bold Eagle (e. Ready Cash) efter det att första 600 travats på 1.06,5. Franck Nivard körde sedan de inledande 1100 på 1.08,9 och såg ut som en vinnare i utgången av sista kurvan. Jean Michel Bazire fick så småningom fjärde par utvändigt och kunde följa med i tredjespårståget som Örjan Kihlström drog upp med Propulsion (e. Muscle Hill) från andra ytter. Bakom följde Ringostarr Treb (e. Classic Photo) och Belina.

– Franck satt med fulla linor och trodde själv att han skulle vinna. Det var svårt att se vilken som var först i mål, men min känsla var att Belina Josselyn hann dit på linjen. Det är klart att man blir lite besviken när man förlorar med en sådan häst som Bold Eagle, men det är kanske så att det satt sig lite i huvudet på honom just här på Vincennes. Det kan gå bättre på en annan bana, sade delägaren Pierre Pilarski.

Inga rosa biljetter

Bold Eagles tränare Sébastien Guarato var mer nöjd efteråt trots att det inte blev tredje raka segern i Prix de France.
– Jag tyckte hästen gick bättre nu än i Prix d'Amérique och känns smidigare än tidigare. Vi har kunnat lättat honom successivt och nu tävlade han bara med lätta järnskor fram. Segern kommer i Criterium de Vitesse istället, det siktar vi på.

Solvallas sportchef, Anders Malmrot, var på plats, men det blev ingen Elitloppsbiljett för Bold Eagle - och ingen annan heller för den delen.
– Jag hade velat haft en seger för Bold Eagle för att dela ut den redan i dag. Så vi får vänta på Caen-loppet. Då det gäller Belina har jag pratat lite med ägaren och han är glad över att vi är intresserad av henne till Elitloppet. Men här vet vi samtidigt att Bazire för dagen inte gillar Sverige allt för mycket. 

Guarato var inte speciellt besviken över att han inte fick någon rosa biljett.
– Vi kommer nog att bli inbjudna ändå, som sagt kanske redan efter Criterium de Vitesse. Jag tror att Bold Eagle kommer att tjäna över sex miljoner euro innan han lägger tävlingsskorna på hyllan. Planen står fast med Caen, Prix de Atlantique och sedan Elitloppet.

"Hoppas på en inbjudan"

Fyra slutade Prix d'Amerique-femman Briac Dark (e. Prins Gede) efter en stark invändig spurt.
– Jag är jättenöjd med hästen, som hade lite krafter kvar i mål. Nu blir det Prix de Paris i nästa start, men inget Sverige-äventyr, sade tränaren Thierry Duvaldestin.

På sjätteplatsen blev det också franskt genom stoet Uza Josselyn (e. Love You), som avslutade bra i skymundan.
– Det var svårt att ta så mycket från en plats långt bak. Jag hoppas på en inbjudan från Solvalla till Elitloppet, sade tränaren Rene Aebischer.

Det här var Bazires tredje seger som kusk i Prix de France, men den första som tränare. Han har tidigare även segrat bakom Exploit Caf (2008) och Moni Maker (1999).

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.