Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Franska inslag i de svenska storloppen i sommar?

Foto: Matilda Öhrman
Kommer Bird Parker till Åby Stora Pris? Foto: Matilda Öhrman

Bird Parker i Åby Stora Pris? Blé du Gers i Harper Hanovers lopp? Ja, det är tänkbara inslag i de svenska stayerloppen senare i år.

Publicerad:

Åby Stora Pris körs från och med i år över 3140 meter med autostart och med ett förstapris på två miljoner kronor. Bird Parker (e. Ready Cash) som blev lite av det franska vintermeetingets följetong med dubbla segrar i B-loppen samt triumf i Prix de Paris kan mycket väl dyka upp i Mölndal.

– Ja, jag har fått bekräftelse från Gerard Forni som brukar hjälpa oss med franska kontakter att Philippe Allaire är sugen på Åby Stora Pris. Loppet går ju dock 11 augusti och det är ett bra tag tills dess, säger Jon Walter Pedersen.

• Bird Parker måste vara drömhästen till ett sådant lopp?
– Det får man nog säga. Med tanke på distansen och vintermeetinget han har i bagaget så, ja. Loppet ligget tidsmässigt bättre för att locka franska hingstar än vad Olympiatravet gör.

Tidigare i år gick Solvalla ut med att förstapriset i Harper Hanovers lopp – 3140 meter med voltstart – höjs till 900 000 kronor. Just nu verkar det inte finnas intresse från Stall Allaire att dyka upp med 2016 års vinnare – Bird Parker.

– Nej, som jag förstått det ligger Åby Stora i deras plan, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Fransk doldis till Harpers?

Däremot har intresse aviserats kring sjuårige Jean-Michel Bazire-tränade valacken Blé du Gers (e. Quinoa du Gers).

– Efter segern näst senast lät det intressant och det tycks fortsatt vara hett nu efter helgens seger i Prix de Monflanquin på Vincennes. 

Bazire har varit negativt inställd till Sverige under ett antal år och lär i så fall inte dyka upp själv.

– Som jag förstått det är inte tanken att han ska köra den själv i så fall. Jag har fått en liten vink om tänkbar kusk men vill inte gå ut med det så här tidigt. 

• Han tillhör inte de mest kända franska hästarna – hur skulle du beskriva honom?
– Inte så där gammaldags fransk som vi säger ibland. Lik ”vår” modell av häst: nätt, fin i steget. Både stark och snabb. Han ser ut att vara okomplicerad, vilket gör att jag tror att han kan passa bra här.

• Om han dyker upp – kan det rent av vara vinnaren då?
– Inte otänkbart, men det är förstås svårt att sia om när inte motståndet är klart. Han är inte Bird Parker-bra så klart, men en färsk och intressant häst, säger Anders Malmrot.

FAKTA

Franska segerhästar i Harper Hanovers Lopp

2016: Bird Parker

2007: Milord de Melleray

2003: Flambeau des Pins

2002: Flambeau des Pins

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.