Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Fullt upp för finländaren

Foto: Micke Gustafsson/Travronden
Jorma Kontio har en minst sagt spännande helg framför sig. Foto: Micke Gustafsson/Travronden

På lördag kör han Readly Express i EM för femåringar och Global Trustwothy i Europaderbyt. På söndag kör han Villiam som har chans till fyra miljoner i Svenskt Travkriterium. Jorma Kontio står inför sin kanske viktigaste helg i sin 50-åriga kuskkarriär.
– Jag måste hålla med om att det ser extraordinärt ut på förhand, säger huvudpersonen.

Publicerad:

64-årige Kontio har en meritlista och rutin som få kan matcha. Visst måste det ändå kännas lite extra att ha så fina segerchanser i flera storlopp?
– När hästarna är väl förberedda och håller bra form har jag bra känsla när jag kör ut till start. Oavsett lopp, storlopp som lunchlopp, finns det anspänning på förhand. Den dagen det inte gör det längre är det farligt och kanske läge att byta yrke? Jag har fått mycket rutin genom min långa karriär och är van vid de flesta situationer, vilket gör att jag inte är nervös inför loppen, säger Kontio.

Helgens tre nyckelhästar har mycket gemensamt. Alla är tränade av Timo Nurmos och matchningen inför Kriteriet har varit i stort sett identisk. Debut under sommaren och sedan några övertygande vinster i enkla gäng.
– Det är alltid svårt att jämföra hästar och det är tre olika sorters individer. Readly Express har ju visat att han tillhör eliten och han har förhoppningsvis flera spännande säsonger framför sig. Global Trustworthy har hittills haft mest stolpe ut av trion, men ändå gjort det riktigt bra. Villiam är den mest orutinerade, men han har stor motor och blir intressant att följa framöver.

Stolpe ut, var det. Global Trustworthy (V75-4, lördag) fick nöja sig med tredjeplatsen i fjolårets Kriterium bakom Deimos Racing och Policy Of Truth. I Derbyt för en månad sedan rundade han Cyber Lane och Rajesh Face i sista sväng, och såg ut att gå mot klar seger. Men 150 meter från mål hände något.
– Han var inte trött, men tappade rytmen för en kort stund och när jag skulle korrigera honom tappade han tempo. Det var väldigt oturligt och utan den incidenten hade han varit segerfarlig. Det loppet är nu kört och vi kan inte göra annat än blicka framåt.

Revanschen kan komma redan på lördag – i Grand Prix de I’UET. Trots förlusten i kvalet, då han gick med skor och fick elak resa från spår elva, får Muscle Hill-sonen börja från spår fyra i jakten på knappt två miljoner kronor.
– Han är startsnabb och jag kommer att ladda från start. Når vi ledningen kör jag i den positionen. Han tillhör en av dem som gör upp om segern.

Trekvart innan Europaderbyt ska Kontio försöka bli europamästare tillsammans med Readly Express (V75-2, lördag). Storstjärnan blir jättefavorit i European Championship for 5 year olds och, enligt Kontio, är det också hans bästa vinstchans i helgen.
– Han är komplett och levererar sitt bästa i varje start. Nu tror jag att det är första gången som vi har innerspår. Han har blivit riktigt rapp från start de gånger jag bett om lite extra. Nu är det ett litet startfält och jag kan inte vara annat än optimistisk. Readly Express ska ses med bra segerchans igen.

Europamästerskap och Europaderbyt i all ära, helgens viktigaste lopp är Svenskt Travkriterium på söndag. Villiam (V75-6, söndag), som ägs av Timo Nurmos, är premiechansad och får därmed fyra miljoner i prispengar vid vinst.
– Villiam är en talangfull individ som föll med flaggan i topp i uttagningsloppet. Han höll farten starkt ända in i mål, men andraplatsen innebar att vi nu brottas med trist utgångsläge. Han är under utveckling och har många växlar kvar inombords. Kapacitetsmässigt tillhör han de bättre i startfältet och klaffar det någorlunda med positionerna är vi med och strider om segern.

Lite i skymundan kör Kontio ytterligare fem V75-hästar i helgen, bland annat i Oaks och EM för treåringar. Här följer hyrkuskens tankar om dessa.
M.T.Joinville (V75-5, lördag) är i mycket bra form och har övertygat vid segrarna på sistone. Han är ganska kvick från start när han trampar i väg på rätt sätt och vi bör få bra resa. Det är ett jämnt startfält och jag tror vi är med och hugger om segern.

Visitor (V75-7, lördag) är en fin travare under utveckling, men han är ännu inte mogen att mäta sig med de bästa i det här loppet. Vi siktar på smygresa och jag är nöjd om vi får med oss pengar.
Charrua Forlan (V75-3, söndag) är en trevlig häst att köra, han levererar alltid sitt bästa. Tyvärr fick vi trist utgångsläge, vilket sänker mina förhoppningar. Från bättre läge hade jag varit mer optimistisk, nu är jag nöjd om han dyker upp bland de tre främsta.
Ensemble Am (V75-4, söndag) kämpade på riktigt bra i uttagningsloppet efter resa utvändigt om ledaren. Hästen verkar vara under utveckling, men jag tvivlar på att hon kan blanda sig i segerstriden. Jag hoppas att vi kan få med oss en del av priskakan.
Global Trust (V75-5, söndag) testade vi att köra barfota senast, men det var inte hans melodi och han rullade över i galopp kort efter start. Nu behåller vi skorna på och normalt är han relativt travsäker. Hästen är ganska startsnabb och skulle vi hitta till ledningen är jag inte främmande för att han kan spåra loppet ända in i mål.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.