Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Fyraåringseliten till Phantasm Soa

Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75
Phantasm Soa vann med Björn Goop i sulkyn. Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75

Phantasm Soa tog en bejublad hemmaseger i Fyraåringseliten - men inte utan viss dramatik. Med Björn Goop i sulkyn betvingade han Makethemark sista biten men bröt samtidigt ut en bit framför Dominion Beach vilket fick måldomarna att vänta med resultatet i tio minuter. 

Publicerad:

Men seger blev det för Phantasm Soa, Cromwells främsta avkomma som gjorde sin första start i Norge på nästan ett år efter en lyckad Frankrikesejour. Han är numera i Oliver Raffins träning och Phantasm Soas hemmabesök blev en succé med seger i Fyraåringseliten på 1.12,0/1.609. Detta mycket tack vare Björn Goop som stod för en felfri styrning. Dante U.S. öppnade första 500 på 1.09,7 med Makethemar i dödens som i sin tur hade Phantasm Soa i sin rygg. Med 500 kvar var Dante U.S. slut och Makethemark kunde ta över ledningen. Det såg länge ut som att en tapper Makethemark med Ulf Ohlsson skulle hålla undan, men Phantasm Soa plockade in meter för meter och avgjorde knappt före mål. Dominion Beach avslutade vasst som trea på samma tid som Makethemark, 1.12,1.
– Jag kände mig aldrig slagen och hade stor tilltro till min häst. Vi körde för fullt över upploppet och han bröt ut litegrann sista biten, sa Goop efteråt.

I Stoeliten under Elitloppslördagen glänste Erik Bondos Shadow Gar (e. Pinne Chip) när hon tog en övertygande seger för Pietro Gubellini. På Bjerke var det dags igen. Denna gång med Erik Adielsson i sulkyn. Det sexåriga stoet togs relativt lugnt från start, men kördes till ledning efter drygt 500 meter. Väl där fick ekipaget dämpa tempot och första varvet noterades till 1.13,1. Örjan Kihlström låg i dödens med Roger Walmanns Indoor Voices under stora delar av loppet och den hästen gjorde minst sagt ett topplopp. Hon utmanade Shadow Gar upploppet ned, men kunde aldrig ta sig förbi. Shadow Gar höll undan till fjärde årssegern på 1.11,7a/1.609 meter.
– Det här är en häst som är som ett facit att köra. Hon är som en bil och jag var mer en lycklig passagerare. Hon fick sträcka på sig på över upploppet, men jag tror också att hon är ännu bättre bakifrån, sade Erik Adielsson.

Hugo Langeweg Jr gästade med segerstaplaren Titanium Gar (e. Daguet Rapide) som 
visade fin styrka i stayerloppet (V75-1). Langeweg tog över täten från Cantab G.T. med två varv kvar till mål och Titanium Gar fredade sig på ett bra sätt mot tilläggshästarna under ett snabbt slutvarv. Med dryga varvet kvar till mål fick han Springover utvändigt om sig medan Reckless tågade på i tredjespår. Men största hotet till slut blev Totem d'Azur, som följt med i draget och avslutade vasst i egen attack sista biten. Titanium Gar kunde dock hålla undan med en hals på 1.15,6/3.140 meter och inkasserade 200.000 norska.
– Det var första gången utan körspö för honom och han blev väldigt lat. Så man fick jobba hårt i dag, men det gick ju bra, sa Langeweg i vinnarcirkeln efteråt. 

Det löste sig perfekt för storfavoriten Tesio i Klass I-försöket (V75-2) men det skulle inte räcka mot Fredrik Steffenens storskräll Rekord Rune (e. Miracle Lavec) från bakspår. Tesio fick en resa i andra ytter, dödens med 500 kvar och såg ut att gå mot en enkel seger med Frode Hamres Jet Bug instängd. Men sista biten kom Rekord Rune flygande över upploppet och fångade in Tesio och Goop. Segertiden 1.14,0/2.100 meter. 
– Det är en jättefin häst som höll sig lugn i dag och hushöll med krafterna. Han hade mycket krafter kvar i sista sväng och det kändes som att vi skulle vinna, sa kusken Carl Johan Jepson.

Läs om kallblodsloppet här och om Europamatchen här

Den svårhittade V75-raden blev 1-12-3-6-7-3-7. Sju rätt gav 293.234 kronor, sex rätt 933 kronor, och fem rätt 36 kronor.

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.