Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Global Tailwind går från klarhet till klarhet

Foto: Martin Langels/ALN
Hemmaekipaget Global Tailwind och Jörgen S Eriksson tog sjunde raka segern tillsammans på Eskilstunas V65-tävlingar. Foto: Martin Langels/ALN

I slutet av november vann Global Tailwind ett så kallat breddlopp på Sundbyholm. Det blev startsignalen och fröet till en närmast osannolik utveckling för den nu fyraårige valacken efter Dream Vacation.

Publicerad:

När han som storfavorit lekte med motståndet i spets runtom i lördagskvällens inledande V65-lopp noterade han nämligen sjunde segern på raken. Tränaren Jörgen S Eriksson var givetvis belåten:
– Jag trodde att det skulle bli tufft i ett litet fält med mer meriterade hästar på tillägg, men det var aldrig några bekymmer och det var ju tacksamt att vi fick börja så lugnt. Hästen har en ruskig långspurt och det kändes kanonbra hela vägen. Men sju raka är fantastiskt, man tror inte att det är sant.

Global Tailwind fick spatsera som han ville, ökade successivt och dansade lätt undan via 1.12 sista 700. Detta sedan han öppnat i 21-fart första 1 000 och avverkat de två första varven på 1.18,5. Segertiden skrevs till 1.17,2/2 640 meter med krafter kvar.

Nästa start?
– Han får ta det lugnt i tre veckor, sedan är det dags att leta lopp igen. 

Jörgen gladde sig också åt en tränar- och ägareseger i amatörloppet som leddes runtom av Global Theory med Andreas Peterson i sulkyn.
– Hon satt fast i årsdebutenoch jag trodde på bra chans. Det blev också väldigt lätt, förklarade segerkusken. Han fick inleda med beskedliga 1.23 första kilometern med Caipirinha Razz utvändigt och lämnade sedan fältet sista 300. Segertid 1.178,2/2 140auto.

Ulf Ohlsson blev i fjol champion på banan för första gången. Han kan mycket väl upprepa bedriften, den här aftonen signerade han en dubbel. Med Papidou (e. Oyonnax) ledde han bekvämt hela vägen sedan favoriterna Molly de Castella och Fellini Boko redan inledningsvis hoppade bort sig.

Ohlsson triumferade också med Builder´s Diamond (e. Adrian Chip) som släpptes till täten varvet från mål och sedan hade full kontroll via 1.16,5 sista 500.
– Hon blev lite väl stressad och det är ju inte positivt. Annars hade hon krafter kvar men jag ville inte köra undan och ge den i rygg (Sundbo Lilja) chansen.

Prestationen gick i alla fall inte att klaga på, andra raka togs på 1.16,4/1 640 meter.

Trots att megafavoriten Global Tailwind inledde blev V65:an för svår. Detta efter tre rejäla överraskningar. 

Den största fixade Klaus Kern med Major Eck som från utvändigt tredjepar fick draghjälp på sista bortre innan han avgjorde snyggt sista biten till drygt 20 i odds. Xceed G.T. felade även denna gång direkt medan Nagoda Goj agerade svagare än väntat.

"Majoren" vann på nya rekordet 1.13,8/2.140 auto sedan Key Adams varit "hare" och bäddat för topptider.
– Inte helt överraskande för mig. Hästen satt fast på Solvalla i förra starten, jag tror att jag hade vunnit redan då, meddelade Kern i vinnarcirkeln.
Någon segermaskin är nu inte elvaåringen efter Legendary Lover K. längre. Det här var hans första fullträff sedan 2015!

–Jag trodde att han var för tunt jobbat och jag gillade inte att han låg på så hårt. Men han vann ju lätt så jag kan inte vara annat än nöjd.
Förklarade Tony Wallin sedan han skrällt i V65-4 med nyförvärvet Robban M.J. (e. Ride the Night). 
– Han bör i alla fall gå rejält framåt med lopp i kroppen och det ska bli kul att testa tävling igen snart.

Förståeligt. Hästen avslutade med 1.12 sista 700 och vann på goda 1.14.5/2.140 auto utan att vara helt tom.

Fem system återstod inför de sista avdelningen. Inget hade streck för Hallelujah Zon och Kim Eriksson, med andra ord jackpot. Vinnaren blev avlöst utvändigt ledaren efter 800 meter och tvingades sedan anfalla själv före slutsvängen. Hon rundade till spets före upploppet och vann säkert. Vinnartiden för stoet efter Pine Chip blev 1.15,6/2.140 auto.
– Jag blev lite bekymrad då jag tvingades ta avlösning i dödens men man ska väl inte klaga när det gick att vinna ändå. Det är en trevlig märr och jag kör henne gärna oftare, summerade Kim efter sin fjärde kusktriumf under veckan.

En smällkaramell av jättemått levererade inledningsvis Gävleamatören Torbjörn Engdahl med 125-oddsaren Balbina Rich (e. Order by Fax) som han smög invändigt med och zickzackade sig fram sista halvvarvet till målfotoseger.
– Klart det var överraskande även för mig, Trodde ju mer på min andra häst i loppet (Imperial Bengazi, tidig galopp) som är 40 meter bättre.

Via 1.13 sista 1 000 kunde ingen hota Shaolin (e. Federel Flex) i montéloppet med Isabellae Orsimo på ryggen. Samma segerrecept, det vill sga rygg ledaren och och lucka i slutfasen praktiserade Fredrik B.Larsson med Super Photo Kosmos-sonen Wake up America.

BIG BEAR

ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.