Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Guldtäcket till Järvsö Fux

Foto: Girlpower HB/TR Bild
Foto: Girlpower HB/TR Bild

På söndagen kördes årets upplaga av Svensk Travsports Guldtäcke på Dannero. Femårige Järvsö Fux avgick med segern och kretsen runt honom behöver ingen närmare presentation.

Publicerad:

Den anrika handikapplöpningen samlade de segerrikaste hästarna från 14 olika banor och dessa var utspridda på fem volter. 

Längst fram startade favoriten Järvsö Ingrid som var pigg värre. Östersundsmärren galopperade redan på startrakan och med henne ur leken kom Gullpål till ledningen. Ett varv senare tog Sindy Löper över, men på sista bortre långsidan gick även hon över i fel gångart.

Då ryckte Örjan Kihlström åt sig ett försprång med Järvsö Fux (e. B.W.Modde). Ett försprång som konkurrenterna inte lyckades hämta in. Gullkongen och Norrlands Scott tog upp kampen, men kom aldrig riktigt nära Järvsö Fux som startade med 20 meters tillägg.
– Vi kom rätt så bra på det i loppet och hästen var riktigt fin, sade Kihlström i vinnarcirkeln.

Järvsö Fux kom i mål på 1.26 blankt över full väg och travade in 150.000 kronor till ägarna Tore Erkén och Margareta Wallenius-Kleberg.
– Jag träffade Margareta på travgalan för några år sedan och då ville hon ha en häst som hette precis så här. Jag hade en ettåring som passade och den köpte hon och Tore, berättade tränaren och uppfödaren Jan-Olov Persson för Kanal 75.

Hela vägen för Elian Web

I Ådalspriset för högsta klassen gick segern till Elian Web (e. Like a Prayer). Han och Jorma Kontio höll ut Muscle Hustle i starten och när denne sedan galopperade fick Kontio bestämma tempot efter eget tycke.
– Han brukar öppna bra och det gjorde han i dag också. Det var inga problem, sade Kontio.

Elian Web höll undan till seger på 1.12,1 före Destiny Am. Hästen tränas av Katja Melkko.

Uppvisning av Everest Sisu

V75-omgången inleddes med en hemmaseger genom Everest Sisu (e. Muscle Hill). Elisabeth Lundholms häst visade ånyo att han inte räds dödens – tvärtom. 

Halvvägs till mål körde Ingvar Nyberg körde fram utvändigt om ledande Global Upfront och via en mäktig slutrunda vann Everest Sisu enkelt på 1.14,4 över 2.640 meter – även om kusken blev lite nervös till slut.
– Han var otroligt flegmatisk sista 300 och då var jag lite orolig. Trött var han inte, men han trodde nog att det var klart, sade Ingvar Nyberg och fortsatte:
– Han var grymt bra i dag. Elisabeth och Anders gör ett fantastiskt jobb med honom.

Stefan Arvidsson tog sedan en snygg tränardubbel. Hans Lyckans Star (e. Up and Quick) avgjorde en upploppsstrid mot stallkamraten Holens Aquavit och vann med Ulf Ohlsson i sulkyn. Segertiden skrevs till 1.14,8 över full väg för fyraåringen.

I söndagens försök i Diamantstoet tog Frida Zonett (e. Manofmanymissions) sin andra raka seger efter ett långt tävlingsuppehåll. Dottern till Hilda Zonett travade 1.12,6 över 2.140 meter och segrade med två längder för Jorma Kontio. Hon tränas sedan i våras av Daniel Wäjersten.
 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.