Sveriges ledande travtidning
ANNONS

”Hade planet bara landat i tid, då hade jag förstått…”

Foto: TR BILD
Anders Wallin till vänster. Per Linderoth till höger. Foto: TR BILD

En ostartad treåring gick ut i favoritposition från tillägg i fel namn – men det visste ingen om.
Nu berättar tränaren Anders Wallin om missödet i Bollnäs.

Publicerad:

Treåriga Ulvsåsen inledde karriären med en övertygande seger på en fin tid. När han skulle göra sina andra start blev han nerspelad till vinnaroddset 2,34 på ATG.
Vad ingen visste då var att hästen med nummer 15 på vojlocken i själva verket var den snarlike, ostartade stallkamraten Ulvsås Philip.
Resultatet blev att hästen, tillika V5-favoriten, galopperade och utgick.
Det dröjde fram till seneftermiddagen innan det upptäcktes att Ulvsåsen stod kvar hemma på gården, i Ulvsås Philips box.
– Ja, det är helt enkelt så att fel häst lastades in i bilen, säger Anders Wallin dagen efter.
– För fyra veckor sedan tog hovslagaren fel på hästarna, de är svåra att skilja åt. Att det här hände beror på många olyckliga omständigheter. Det var mörkt, det var stressigt på morgonen och personen som skulle ta in hästen var ingen som brukar vara i stallet regelbundet.
Bergsåkertränaren var själv på resande fot under gårdagen och tanken var att han skulle landa i Sverige i tid för att hinna se loppet. Hade allt gått enligt plan hade hela situationen kunnat undvikas, menar Wallin.
– Hästen var väldigt het i värmningen och både ägaren och Per (Linderoth, kusk) försökte kontakta mig. Då satt jag 10 000 meter upp i luften mellan Budapest och Sverige. Hade planet bara landat i tid, då hade jag förstått att det var något som inte stämde och då hade vi kunnat stryka. 

"Det är mycket ånger"

Istället lär det bli böter som påföljd för tränaren.
– Värst är det för personen som lastade på fel häst. Det är mycket ånger. Det är givetvis synd om spelarna också. Hästägarna har tagit det bra och kommer att kompenseras av oss.
– ST ska komma hit på onsdag och kolla vad jag är för filur, och att hästarna verkligen är så lika. Jag får ta konsekvenserna, men nu blickar vi framåt.
Samtidigt som Wallin satt på flyget hade Per Linderoth svårt att förstå sig på kallblodet han trodde att han vunnit debuten med mindre än två veckor tidigare.
– När jag åkte ut på banan och vände med den hästen så kom jag inte ner i fart med den. Han var så het och det var inte Ulvsåsen när jag körde honom. Samtidigt tänkte jag att det var ett kallblod och att de kan bli annorlunda efter någon start, säger Per Linderoth.
Tänker man någonsin ”Är det här verkligen samma häst?” på riktigt?
– Det kan man ju bara inte tro alltså. Det är så osannolikt. Jag hade ju aldrig sett Philip innan. Hästarna påminner otroligt mycket om varann. Tittar man på värmningsbilderna så tänker man ju inte på att det är olika hästar om man inte vet om det.
I Svensk Travsports statistik har starten nu flyttats från Ulvsåsen till Ulvsås Philip.

FAKTA

Ulvsåsen

Ålder: 3
Färg: Svartbrun
Kön: Hingst
Far: Åsajerven
Mor: Ulvsås Anna
Morfar: Moe Odin
Signalement
Huvud: bruten strimbläs
Höger fram: oregelbunden vit kota
Höger bak: oregelbunden vit krona
Vänster fram: oregelbunden vit krona

FAKTA

Ulvsås Philip

Ålder: 3
Färg: Svartbrun
Kön: Valack
Far: Åsajerven
Mor: Ulvsås Svarta
Morfar: Elding
Signalement
Huvud: stjärn, vita hår på nosryggen, köttfärgad fläck på underläppen
Vänster fram: oregelbunden vit kota
Vänster bak: oregelbunden vit kota

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.