Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hallå där...

Foto: HANOLD/ALN
Jan Norberg. Foto: HANOLD/ALN

Jan Norberg, 69 år, som förra veckan tog hem körsvenschampionatet på Solänget och som därmed erövrat championat under sina samtliga decennier som kusk.

Publicerad:

– Det stämmer faktiskt. Det började på hemmabanan Dannero 1973 och det senaste på Solänget var det 38:e i ordningen. Det var ett bra kvitto på att man fortfarande kan och det är härligt när vinnarskallen kommer fram när championaten ska avgöras. Den är det i alla fall inget fel på!
Du har kört travlopp sedan du var 17 år gammal. Börjar du se slutet på din karriär?
– Inte alls! Jag trivs väldigt bra med det jag gör just nu och en viktig sporre är just att jag fortsätter vinna lopp. Hade jag varit sexa-sjua i loppen hade jag slutat utan att tveka. I år har jag även chans att vinna championat på Umåker, Skellefteå och Boden och det är fina morötter jag har framför mig just nu. Jag har varit Umåkertränare sedan 1985 och ett championat där hade varit extra kul.
Hur ser vardagen ut för dig?
– Jag har inga egna hästar jag tränar utan hjälper kollegan Stefan Johansson med träningen. Han jobbade hos mig i nio år och nu ger han igen...
Du känner inte av några ålderskrämpor?
– Nej, jag har varit skonad genom åren, även om Stefan kör hårt med mig (skratt).
Utvecklas du som kusk fortfarande?
– Jag tror inte att jag blir sämre i alla fall... Jämnheten är en av mina styrkor och den måste man ha om man vunnit över 2.000 lopp. 
Du har vunnit över 2.300 lopp i karriären. Vilken seger håller du högst?
– Alla segrar är roliga, om det så handlar om P21-lopp. Men jag växte upp med kallblod och att ha fött upp och tränat fram Troll Kevin och Eld Kevin känns fantastiskt. Båda vann ju Kriteriet och Troll Kevin vann sin Derbyfinal medan Eld Kevin var målfotoslagen i sin.
Du kör rätt ofta åt Robert Bergh och har tagit ett par stora segrar, bland annat på V75, bakom hans hästar. Hur känner du inför det faktum att han snart flyttar till Åby?
– Framför allt känns det surt för travet i norr. Robban har och har haft många bra hästar och det kommer bli tystare framöver, vilket inte gynnar oss här uppe. Sedan är det klart att jag tappar ett par viktiga styrningar, men om jag blir sugen får jag väl snacka med Bergh och dra ner och tävla på Åby någon torsdag... 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.