Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Han slår alla rekord – men inte det hos Berth...

Foto: Mikael Wikner/TR Bild
Jan-Olov Persson går mot sitt bästa travår hittills. Foto: Mikael Wikner/TR Bild

Tre segrar av lika många möjliga i dag på Umåkers isbana. Hagmyrentränaren Jan-Olov Persson har dock haft ett rekordår på de flesta plan!

Publicerad:

Tack vare trippeln med fyraåriga stoet B.W.Sessa (e. Tekno Odin), femårige hingsten Demex (e. Järvsöfaks) och treårige löftet Häsen Räsern (e. Järvsöfaks, ur hans sista kull) passerade Jan-Olov Perssons stall svettiga 15 miljoner kronor hittills under 2018 och kom upp i hela 148 årssegrar.
– Han är en av världens bästa travtränare och en riktig hästkarl. Jag är väldigt tacksam över att få köra hans hästar, berömde Rikard N Skoglund, efter det att han rattat dagens tredje Persson-häst först över mål på Umåker, alltså Häsen Räsern.
Persson kontrade:
– Väldigt roligt med Rikard, jag har ju följt honom på nära håll allt sedan han var barn.

Jan-Olov Persson har haft många fina travår, speciellt under Järvsöfakstiden. Men faktum är att 2018 slår alla rekord – och detta överlägset. Sedan tidigare var 2012 rekordåret för Perssons del både i avseende på segrar (131) och inkörda pengar som tränare (drygt 10,2 miljoner kronor). Men med drygt två veckor kvar av 2018 är Hagmyrentränarens siffror i år 148 segrar och nästan 15,1 miljoner kronor.
– Det var ju så kallat pokalår med höjda prispengar, varför jag hade målsättningen att slå rekordet från 2012. Men att vi skulle nå över 15 miljoner var inget som jag hade i huvudet. Nej, det är verkligen fantastiskt.

Vad har varit roligast under det här året?
– Den där söndagen i Norge när jag vann både norska Kriteriet (Eld Rask) och Derbyt (Tekno Eld) samt tog en andraplats i Derbystoet (Stjärnblomster). Sedan var det också roligt med svenska Kriteriesegern på Dannero (Eld Rask) och vinsten i svenska Derbystoet (Stjärnblomster). Just Derbystoet i Sverige var den enda av de åtta stora unghästtitlarna i Sverige och Norge som jag saknade. Så nu blev det komplett. Egentligen otroligt att jag lyckades vinna fyra av dem under det här året.

Vad ligger mera bakom de 15 miljonerna än unghästtitlarna?
– Jag har helt enkelt haft en jäkla bredd på stallet och vi har tryckt på under hela året. Dessutom gör också de höjda prispengarna sitt i det hela.

I dag på Umåker hade Jan-Olov Persson fyra hästar till start – tre av dem vann. Fler segrar kunde det inte heller bli eftersom Våffelprinsen startade i samma lopp som vinnande Demex.
– En gång i tiden när jag jobbade som lärling hos Berth Johansson hade vi samtliga stallets sju hästar ut till start. Sex av dem vann medan jag själv slutade fyra i ett lopp där Berth var först i mål. Sex av sex är ingen lek, men tre av tre helt okej det också.

Jo, Persson har varit med om en hel del under årens lopp. Det finns bara ett problem med årets rekordresultat; hur ska han kunna överträffa detta under 2019?
– Ja, snart nollställs alla resultat, det blir tufft. Jag har trappat ner successivt på kuskandet, men är snart ändå över fyra miljoner kronor. Det är inte många år som jag kört in mer än så.

Hur funderar du inför 2019 när det gäller löpkörningen?
– Jag kommer fortsätta köra lopp, men kanske blir det ännu lite mindre av den varan än fallet varit i år. Vi skulle förövrigt inte kunna visa upp sådana här starka resultat om det inte vore för de förträffliga träningsförhållanden som erbjuds på Hagmyren. Det måste man verkligen nämna i sammanhanget.

Några nya mål inför nästa år? Tja, kanske Persson får försöka ta hem sex av sex, som på den gamla goda tiden hos Berth"...

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.