Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Hände efter andra intervallen"

Brad de Veluwe är skadad. Under ett träningspass i måndags blev stjärnhästen bakhalt och Reijo Liljendahl, som körde hästen, fick lov att köra tillbaka till stallet med hästen. I tisdags konstaterades det att hältan var en ny gaffelbandsskada.

Publicerad:

Brad de Veluwe, en av Finlands allra största fyrbenta stjärnor genom tiderna, kan ha gjort sin sista start. Efter gaffelbandsskadan han ådrog sig i slutet av april i fjol var han på gång igen i Reijo Liljendahls regi, men i måndags fick man bakslag.
– Jag skulle köra ett par intervaller med honom, men då jag kört den andra sträckan märkte jag hur hästen blev bakhalt. Det kom plötsligt och jag förstod att det inte stod rätt till. Jag åkte tillbaka till stallet med jobbig känsla i kroppen, säger Liljendahl nedstämt.

Under tisdagen kollades hästen upp och det visade sig att han drabbats av en ny skada på gaffelbandet i höger bakben.
– Den nya skadan är längre ner än den förra, vilket ofta är vad som händer då gaffelbandsdrabbade hästar åter skadas. Det här är extremt tråkigt, en häst som Brad de Veluwe hade varit kul att se på tävlingsbanan igen, men nu ser det mörkt ut.

Solvallatränaren har funderat om han kunnat göra något annorlunda under veckan och kommit fram till samma svar varje gång.
– Jag ska säga att jag varit extremt försiktig med honom. Jag visste om förutsättningarna då jag fick in hästen och just därför har jag haft ständiga kontroller på hästen och inte kört en meter på en dålig bana med honom. Det var fortfarande en bra bit kvar av uppträningen och att han då fick den här reaktionen, när vi inte kört snabbare farter än 1.26 med honom, talar sitt tydliga språk.

Vad som nu väntar för Brad de Veluwe vet inte Liljendahl.
– Han står kvar på gården, men nu anar jag att han ska få chansen i aveln. Hästens tävlingskarriär har varit fantastisk och exteriört är han jättefin. Förhoppningsvis blir hans avkommor lovande.

Avelverksamhet väntar även för andra av Liljendahls hästar.
– Canaka B.F, Captivating Ås och Deal Or No Deal har alla lämnat Julmyra och det är nog avel som gäller. Det har varit väldigt härliga hästar att ha att göra med och det är bara hoppas att stallet får fram nya hästar som kommer underifrån.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.