Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Har det här hänt tidigare?

Foto: TOM JÖNEHAG/FINISH
Örjan Kihlström, skötaren Maja Klaar och tränaren Jan-Olov Persson efter Stjärnblomsters seger i Derbystoet. Foto: TOM JÖNEHAG/FINISH

Mamma och dotter till start under en och samma storloppsdag. Inget unikt – men i det här fallet bär de på var sitt föl.

Publicerad:

Vad pratar vi om nu? Jo, på söndag sker något extremt ovanligt – det kanske aldrig hänt tidigare i historien. På Bjerke travbana i Oslo startar både nioåriga stoet Järvsö Blomster (e. Järvsöviking-Remjahna e. Troll Jahn) och fyraåriga dottern Stjärnblomster (e. B.W.Modde–Järvsö Blomster). Den Jan-Olov Persson-tränade duon går ut i Trygve Diskeruds Minneslopp (lopp 7, V75-3, 100.000 norska kronor i förstapris) respektive norska Derbystoet (lopp 4, 375.000 norska kronor i förstapris). Bara att mor och dotter båda tävlar under en sådan här stor dag är ovanligt, men den här historien har ytterligare en dimension.
– Ja, egentligen är det helt galet. Järvsö Blomster är dräktig med Tekno Odin medan Stjärnblomster väntar föl efter Smedheim Solan. Det är samma delägare i båda hästarna och tio andelar i varje, berättar Mats Norberg, som suttit med i Svensk Travsports styrelse sedan 2011.

Han är en av delägarna i de här två hästarna och även LRF Konsults skatteexpert. I dessa tider är själva momsfrågan för svensk travsport en av de ämnen som han arbetar mest med. Men på söndag lär det vara annat än skatter och moms som upptar tankebanorna.
– Jag åker till Oslo och det blir förstås väldigt spännande. De flesta av delägarna kommer att finnas på plats, till och med Remy Nilson, som avbryter semestern i Spanien. Han hade hittat någon flyglösning till Oslo, berättar Mats med ett leende.

Hur kommer det att gå på söndag?
– Jag har varit med så länge och tar därför inget för givet. Men normalt är det toppchans för Stjärnblomster. Järvsö Blomster hade otur som fick bakspår, men jag är ändå rätt så optimistisk där också, svarar Mats.

Svensk Travsport har en regel om att ston inte får tävla efter den 120:e dräktighetsdagen.
– Men de betäcktes ganska sent och har gott om tid ännu.

Kanske avslutar duon med var sin start under Sleipnerdagen på Bergsåker den 28 september, då det enbart körs kallblodsrace.


Fakta Järvsö Blomster:

Ålder: Nio år
Startprissumma: 1.451.258 kronor
Segrar: 13 segrar på 40 starter.
Största meriter: Vinnare av Svenskt Mästerskap för ston vid två tillfällen, trea i Kriteriestoet.
Tränare: Jan-Olov Persson, Hagmyren
Ägare: Stall Rabatt


Stjärnblomster:

Ålder: Fyra år
Startprissumma: 809.087 kronor
Segrar: Sju segrar på elva starter.
Största meriter: Vinnare i år av Derbystoet i Östersund.
Tränare: Jan-Olov Persson, Hagmyren
Ägare: Stall Rabatt

Här finns alla startlistorna till söndagens travfest på Bjerke.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.