Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Har styrka utan dess like"

Foto: Leif Norberg/ALN
Qahar Q.C. och Markus Schön är en vinnande duo. Bilden från ett tidigare tillfälle. Foto: Leif Norberg/ALN

Strulputten Qahar Q.C. hade stor uppvisning under Solvallalunchen tillsammans med Marcus Schön. Han vann överlägset på 1.14,7a/2.640 meter efter att ha körts till spets med 1.500 meter kvar.

Publicerad:

Sexåringen, som flyttade från Lutfi Kolgjini till Stefan Melanders och Catarina Lundströms stall i slutet av 2016, är alltjämt obesegrad felfri, men har haft förvivlat svårt att sköta sig och galopperade till exempel bort sig på V75 i starten som föregick fredagens. Marcus Schön är den kusk som har haft bäst hand med hästen så här långt. Även vid förra segern var det lärlingen som höll i tömmarna och det är inte otänkbart att han får chansen vid nästa större uppgift. Qahar Q.C. passerade i och med segern gränsen för klass II (200.000 kronor), men räds knappast högre klasser kapacitetsmässigt och lär dyka upp på rikstoton framöver.
– Han är speciell, men har styrka utan dess like. Jag hade kunnat köra ett varv till i samma tempo, kanske till och med fortare. Hästen vill trava, men man måste undvika störningar för det klarar han inte, berättade Marcus Schön.

Roger Walmanns Tobacco hade en lovande treåringssäong med V75-seger i ett treåringslopp som höjpunkt. Fjolåret blev misslyckat, men nu verkar femåringen på gång igen efter kastration och halsoperation. Med lopp i kroppen var Kenneth Haugstad ute i angeläget ärende och lämnade sin köposition 1.300 meter kvar för att ta plats utvändigt ledande Winner Journey. Via ett avslutande 1.14-varv vann Tobacco säkert. Segertiden blev 1.14,9/2 160 meter. Hästen passerade i och med segern klass I-gränsen (400.000 kronor) och därmed är det knappast aktuellt med V75-start närmasta tiden.
– Det är en fantastiskt fin häst i grunden. Han kändes fin i comebacken senast och jag var optimistisk idag, berättade Haugstad efteråt.

Roger Walmanns försteman vann även med fyraåriga Under Table som tog andra raka vinsten. Även här var segerreceptet att avancera till utvändigt ledaren.

Noble Power vårdade sin fina resultatrad med seger från spets trots en 1.10,9-öppning och satte nytt rekord med 1.14,7a/2 140 meter.
– Han blir bättre och bättre, berömde Claes Sjöström.

Timo Nurmos-tränade It's A Showtime Zaz fick hjälp med farthållningen av hete Living Soul och kunde vinna enkelt på fina 1.14,6a/2.140 meter i karriärens tredje start. Det var fuxens andra vinst och han är alltjämt obesegrad felfri.
– Han är mer stark än snabb, sade Jorma Kontio.

Det blev dubbelseger för ägare, tränare ock kusk i form av Vincent Zaz, spelad till 1,48. Hästen sprintade undan (1.11,5 sista 500) från spets i ett kortdistanslopp.

Journey och Sofia Adolfsson hade lekstuga i ett montélopp över lång distans och vann mycket lätt från spets. Det var andra raka triumfen i disciplinen för sjuåringen som verkar ha hittat rätt i karriären. Favoritspelade Ukino du Vivier gjorde en ganska slät figur.
– Han kändes stark och låg på precis lagom, berömde Adolfsson.

Dagens andra montélopp vanns överlägset av femårige Mr Big Sox, som debuterade i disciplinen, och Jenny A Björk. Jim Oscarsson tränar den storvuxne valacken och segertiden skrevs till 1.16,0/2 140 meter.
– Tussarna satt kvar och han var helt oriden, sade segerryttaren.

Tävlingsdagen avslutades med vinst för Enigma Sisu i ett maidenlopp.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.