Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Här väntas skärpt bevakning från domarhåll

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

I onsdags hölls en måldomarkonferens för alla landets måldomare. Där beslutades att bevakning kring tre specifika regelbrott kommer att skärpas framöver.

Publicerad:

I onsdags var det på nytt dags för måldomarkonferens där landets alla måldomare samlades för att samordna bedömningsnivåerna inför vårsäsongen. Konferensen mynnade ut i att bevakningen kring tre specifika regelbrott kommer att skärpas fram över. De regelbrotten är körning utanför bangränsen, hastig tempominskning och felaktig nedtagning av galopperande häst.
– Vi strävar hela tiden efter att bli mer synkroniserade i bedömningarna över hela landet, därför är det viktigt att måldomarna träffas regelbundet och har möjlighet att både ge och ta feedback av varandra. Ett av våra självklara mål är att oavsett vilken bana en aktiv kör ut på så gäller alltid samma bedömningsnivåer, säger Staffan Falk, domarbas på Svensk Travsport, till ST:s hemsida.

– Både vi domare och många kuskar tycker att det ibland slarvas lite för mycket med hastiga tempominskningar och nedtagning av galopperande häst. Säkerheten för häst, kusk och ryttare kommer alltid i första hand, så därför kommer vi att skärpa bevakningen ytterligare. Körning innanför bangränsen, och där handlar det mer om rättvisa i själva tävlingsmomentet. Att kusken tillfälligt ska tillåtas styra in med vänsterhjulet utanför pinnarna som markerar bangränsen är viktigt för att minska olycksrisken i loppen. Vissa kuskar utnyttjar dock regelbundet den möjligheten för att tjäna en tävlingsmässig fördel, och det retar sig både konkurrenter och publiken på. Vi kommer därför vara hårdare mot kuskar som försöker gena i kurvorna, säger Staffan Falk.

Fakta om respektive regel:

Körning utanför bangränsen
Körning utanför eller på de vita banmarkeringarna är inte tillåtet. Om ett ekipage befinner sig utanför eller kör på fler än tre banmarkeringar leder det till påföljd. 

Hastig tempominskning
Ibland sker det att ekipage sänker hastigheten så pass kraftigt att bakomvarande ekipage har svårt att anpassa sin egen hastighet och blir störda. För att motarbeta detta väljer måldomarna att fokusera på tempominskningar i större utsträckning. 

Felaktig nedtagning av galopperande häst
Grundprincipen vid galopp är att se upp, ta ut, ta ned. Det ska sitta i ryggmärgen hos alla som har kör- och ryttarlicens. Men Staffan har i vinter sett flera kuskar och ryttare som missar detta.

Fakta: Svensk Travsport

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.