Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hårdare direktiv vid strykningar

Svensk Travsport meddelar att man på ett sportchefsmöte har kommit fram till att ha en hårdare hållning gällande strykningar av hästar samt kusk- och ryttarändringar.

Publicerad:

När det gäller strykningar ska inte travbanan acceptera att en tränare till exempel stryker sin häst för feber först när man kommer till banan. ST har gått ut med direktiv till banorna att sena strykningar av till exempel detta slag kan och bör bestraffas.
Kusk- och ryttarändringar får inte ske utan giltigt skäl. En kusk/ryttare som inte vill köra eller rida en häst av olika skäl får avstå det, men kan då bestraffas med 1.000 kronor per uppsittning. För V75-lopp gäller bötesbeloppet 2.000 kronor.
I övriga fall gäller normal bestraffning. Det kan vara om en kusk av tidsskäl vill avstå lopp för att hinna till annan bana. Sportchef och måldomare avgör då om eventuell bestraffning, men uppmanas av ST att ha en konsekvent hållning så inte banorna agerar olika.
Däremot får så klart kusk- och ryttarändring göras om det finns giltigt skäl som till exempel sjukdom.
Svensk Travsport kommer också ha uppföljning av de kuskar/ryttare som uppger sjukdom som orsak till ändring. Därför ska banorna framöver ange orsaken till kusk- och ryttarändringar på resultatlistorna. Orsakerna som ska anges på listorna är sjukdom, övrig orsak eller fel vid startanmälan.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.