Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hästägare går till attack

Foto: MARIA HOLMÉN/Travronden
Solvalla Hästägarförening gjorde i höstas en manifestation i samband med tävlingsdagen The Owners Day. Nu går man till kraftig skriftlig attack mot hr både riksorganisationen RST och Svensk Travsport fungerar. Foto: MARIA HOLMÉN/Travronden

Solvalla Hästägareförenings styrelse går till kraftfull attack mot hästägarnas riksorganisation RST och mot Svensk Travsport. Detta i ett inlägg som publicerades på föreningens hemsida i tisdags. ”Fasaden är viktigare för de styrande inom sporten än sanningen”, skriver styrelsen.

Publicerad:

Inlägget på solvallahf.se, som kan läsas i sin helhet här osar svavel hela vägen från första meningen till den sista.

Man använder mellanrubriken ”kniv i ryggen” för att beskriva hur SHF:s ledning tycker att RST-representationen agerade i budgetarbetet för sporten i höstas när strategibeslutet om ”pokalåret 2018”, då ATG ska leverera 300 miljoner kronor mer till sporten än 2017, växte fram.

”Först blev vi förstås chockade, och smått handlingsförlamade när vi förstod att RST, Riksförförbundet för Sveriges travhästägare, inte lyssnat på sina medlemmar i förhandlingarna med ST/ATG. Istället för att begära omedelbar betalning skrev man på ett långtidskontrakt, som inte innebär mer än ett vagt löfte  om höjda priser om fyra år. Alla faktabaserade utredningar sopades under mattan”, skriver Solvallahästägarna.

Konsekvenserna av att man från Solvallas håll upplever att RST svikit hästägarna är att man flaggar för att det kommit krafter i rörelse om att Solvalla Hästägarförening ska lämna riksorganisationen RST. Om det skulle ske kan RST:s dagar som samlande organ för landets travhästägare vara räknade. I skrivelsen berättas att Solvallaföreningen har fått in en motion till sitt årsmöte i slutet av april med den innebörden, alltså att landets största hästägarförening inte längre ska vara ansluten till RST.

Styrelsen avstyrker motionen ( ”vi travhästägare behöver en stabil centralorganisation där alla lokala hästägarföreningar är med”) men har samtidigt agerat för att på allvar få till en diskussion om personsammansättningen i RST:s styrelse när riksorganisationen har årsmöte nästa vecka. ”För närvarande är hästägare med hästar i proffsträning kraftigt underrepresenterade”, skriver SHF:s styrelse.

Solvallahästägarna gillar heller inte det som publiceras och sägs från Hästsportens Hus. ”Under tiden fortsätter man i Hästsportens Hus att klä svensk travsport i rosa dockkläder”, skriver man, och är djupt kritisk till hur den så kallade Estlandstransporten, där fyra unga travhästar hösten 2011 dog under båttransport på väg från Estland till Sverige, hanterats. ”Samtidigt som man kämpar med att lägga en heltäckande makeup för att försköna den fula verkligheten har en gigantisk djurplågeriskandal seglat upp med ST i huvudrollen”, anser SHF:s styrelse.

De som sitter i Solvalla Hästägarförenings styrelse och alltså undertecknat den är: Gunnie Carnestedt (ordförande), Eva Svensson, Ewa Silfverberg-Liljeros, Mats Falk, Björn Damm, Gunnar Stelius och Lars Arbin

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.