Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hästsporten i Storbritannien lamslagen

Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD

På sistone har flertalet tävlingshästar i Storbritannien insjuknat i hästinfluensan, A2.
Nu har det gått så långt att man ställer in samtliga tävlingar på obestämd tid.

Publicerad:

Ett utbrott av hästinfluensa har lamslagit brittisk hästsport. A2, som sjukdomen ofta kallas i folkmun, har påträffats i ett tävlingsstall under onsdagskvällen, ett stall som hade hästar till start både i måndags och onsdags eftermiddag, vilket innebär att de startande hästarna de tävlingsdagarna utsatts för smittorisk och influensan meddelas också ha spridit sig. Enligt vad Racingpost uttryckt, så riskerar över 100 stall ha påverkats av smittan.
Nu tar British Horse Racing Authority krafttag, och väljer att ställa in samtliga tävlingar till kommande onsdag, 23 tävlingsdagar totalt.
– Vi har tagit beslutet att ställa in all kapplöpning i Storbritannien till och med tisdag. På måndag tar vi beslutet kring om vi kan återta tävlandet under onsdagen, eller inte, säger Brant Dunshea, chefsjurist på BHA till Racingpost.

Hästsporten i Storbritannien har oro, inte minst med tanke på att det är knappt fem veckor kvar till dess en av årets absoluta höjdpunkter, Cheltenham Festival, med topptävlingar fyra dagar i rad, äger rum. Banan har också uttalat sig i frågan om sjukdomsbilden.
– Vi hoppas att BHAs tidiga åtgärder kommer att lösa detta problemet snabbt, skriver dem i ett uttalande.

Samtliga tävlingshästar i Storbritannien är vaccinerade mot hästinfluensa, men viruset har påverkat även vaccinerade hästar. Skillnaden är, enligt SLU, att vaccinerade hästar får mildare symptom.

Utbrottet har inte bara påverkat Storbritannien, utan även Frankrike och Irland. I Sverige sker utbrott av A2 regelbundet, men ofta hinner man upptäcka det innan det sprids. 2000 fick bland annat södra Sverige stora bekymmer, där tränare som Veijo Heiskanen, Benny Oscarsson, Jörgen Wickman och Jari Vourio alla drabbades av sjuka hästar. I dagsläget finns ett misstänkt fall av hästinfluensa på Svensk Travsports lista för Smittoinfo.

FAKTA

Vad är hästinfluensa?

Förekomst:
Influensa är en mycket smittsam hästsjukdom som förekommer sporadiskt i hästpopulationer över hela världen. Några få länder, som Island, och Nya Zeeland är fria. Australien, som tidigare varit fritt från hästinfluensa, fick sitt första utbrott under 2007. Eftersom de inhemska hästarna aldrig hade träffat på hästens influensavirus och inte var vaccinerade spreds smittan snabbt och infekterade individer drabbades hårt. Stora bekämpningsinsatser genomfördes, vilket ledde till att landet åter blev fritt från sjukdomen. Hästinfluensa är anmälningspliktig i Sverige.

Symptom:
Hos ovaccinerade hästar är de tydligaste kännetecknen på hästinfluensa en snabb smittspridning med hög feber och djup torr hosta. De akuta symtomen är vanligtvis över inom tio dagar hos vuxna hästar, även om hostan kan kvarstå längre. Unga och gamla hästar drabbas oftast hårdare av influensa än medelålders hästar.
Hur allvarlig sjukdomen blir beror på infektionsdos, virusvariant och aktuellt immunstatus hos hästen.
Symtomen är mer diffusa och svårare att känna igen hos djur som har viss motståndskraft (immunitet) genom vaccinering eller tidigare genomgången influensa. Febern blir hos dessa inte så hög, eller uteblir helt. Hosta och andra symtom kan vara milda. Spridningen kan ske långsammare i hästgrupper med viss immunitet jämfört med stallar eller områden där hästarna aldrig träffat på smittan. Det beror både på att immuniserade hästar är mindre mottagliga och att de utsöndrar mindre mängd virus.

Smittvägar:
I samband med hostattackerna frigörs stora mängder virus i aerosoler, vilket gör hästarna till effektiva smittspridare till omgivningen. Smittan anges vara luftburen upp till 45 meter. Smitta sker även genom direktkontakt eller indirekt via utrustning, inredning och människor. Även hästar som har en viss immunitet och därför ser friska ut kan vara smittspridare under en kort period. Ovaccinerade hästar som smittas utsöndrar emellertid mer virus än smittade vaccinerade hästar eller sådana som tidigare haft influensa. Virus överlever en kortare tid utanför djuret, cirka två dygn i till exempel slem och näsflöde och cirka tre dygn i vatten.

Behandling:
I okomplicerade fall, i synnerhet hos vaccinerade hästar, har sjukdomen ett odramatiskt förlopp och kräver endast vila och eventuellt understödjande behandling.
Daglig kontroll av temperatur och symtom rekommenderas för att följa sjukdomsförloppet. En förlängning av perioden med förhöjd kroppstemperatur och "krackelerande" lungljud kan tyda på en sekundär bakteriell infektion. I dessa fall bör veterinär undersöka hästen och vid behov utföra bakterieodling med resistensundersökning, samt avgöra om ytterligare behandling behöver sättas in.
Det är viktigt att hästen får möjlighet att återhämta sig. Risken för komplikationer gör att hästar i okomplicerade fall bör vila cirka en månad efter att symtomen försvunnit. Detta följs av en gradvis ökad träning. Vila under akut infektion minskar graden av symtom och konvalescenstid samt reducerar risken för kroniska följdsjukdomar. Hostan kan också minska vid vila och därmed risken för spridning av virus.
Efter följdsjukdomar som lunginflammation, muskelkomplikationer eller hjärtmuskelreaktioner blir konvalescensen längre och det bedöms av veterinär från fall till fall. Viloperiodens längd kan då bli upp till ett halvår.

Isolering:
Isolering av sjuka hästar ska ske direkt. Smittspridning inom stallet kan begränsas om den först insjuknade hästen snabbt och effektivt kan avskiljas från de övriga. Tänk på att luftburen smitta kan förekomma, se ovan. SVA rekommenderar att stallet bör vara isolerat i minst tio dygn efter att feber iakttagits på någon häst. En gemensam journal för samtliga hästar, där kroppstemperatur noteras en till två gånger dagligen under isoleringstiden, anordnas lämpligen av ansvarig hästhållare för anläggningen.
Olika sporter kan ha egna smittskyddsbestämmelser som utövare är skyldiga att känna till. Inom ridsportens tävlingsreglemente gäller tre veckors symtom- och smittfrihet för alla hästar i stallet för att få någon häst ska få delta i tävling. Man får alltså inte tävla med en häst som under de senaste tre veckorna varit uppställd i ett stall där smitta eller misstanke om smitta kan ha förekommit. Även Trav- och galoppsporten har föreskrifter, som innehåller bland annat obligatorisk anmälan till smittskyddsgrupp, isolering och daglig temperaturtagning på samtliga hästar i stallet vid hästinfluensa och förbud att startanmäla isolerad häst.

Källa: SLU

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.