Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hemmaplan – då tar Ohlsson historisk trippel?

Foto: Lars Jakobsson/TR BILD
Ulf Ohlsson kan fullborda historisk trippel om han både vinner Elitloppet och Kusk-VM. Foto: Lars Jakobsson/TR BILD

Hemmaplan och fyra kallblodslopp. Ulf Ohlsson har lite trumf på hand inför Kusk-VM.
– Kallbloden tror jag inte kan hjälpa mig så mycket, men däremot har jag kanske fördel av att känna till hästarna lite mera.

Publicerad:

Ingen svensk har vunnit Kusk-VM. Ska Ulf Ohlsson bli den första?
– Det vore roligt att lyckas. Jag läste också någonstans att Ulf Thoresen är den enda hittills som både vunnit Kusk-VM och VM-loppet. Så där finns ytterligare en sporre, säger Ulf Ohlsson.

Jo, VM-loppet tog Ohlsson hem 2015 med Papagayo E. Nu har han chansen att fylla på meritlistan med både Kusk-VM och Elitloppet. Den trippeln har ingen klarat av tidigare – inte ens Thoresen.
– Om jag skulle vinna båda dessa kan man nog ta det lugnt ett tag, påpekar Ohlsson med ett litet skratt.

Om vi börjar med Kusk-VM så inleds detta evenemang under morgondagen på Solvalla med tre lopp. Sedan fortsätter det hela på Solvalla (lördag, ett lopp), Lindesberg (måndag, fem lopp), Eskilstuna (tisdag, fem lopp), Rättvik (onsdag, fem lopp) samt avslutas i Gävle (fredag, fem lopp). Av dessa 24 lopp är fyra kallblodsrace. Något som borde få Ulf Ohlsson att skina upp lite extra. Eller?
– Det är flera som varit på mig om kallbloden, att jag skulle ha en fördel i dessa lopp. Jag tror dock inte att det har så stor betydelse. De flesta av dagens kallblod är lika enkla att köra som varmblod. Möjligen att jag kan ha nytta av att tävla med kallblod mest varje dag om man ställs inför någon riktigt besvärlig. Men knappast annars.

Ohlsson lyfter dock fram en annan aspekt som kan gynna honom.
– Det är nog lite fördel med hemmaplan. Jag kör många lopp och borde ha lite bättre koll på hästarna än de övriga.

På söndag avgörs inga avdelningar i Kusk-VM, utan då får Ohlsson helt och hållet fokusera på Elitloppet. Detta eftersom han är avstängd den dagen och ”bara” får köra Makethemark i försök och eventuell final i Elitloppet.
– Bara hästen är på topp tycker jag att vi ska ha lite chans att gå till final och sedan kan det mesta hända. Tänk bara på på Bold Eagle förra året. Det här blir faktiskt femte året som jag är med i dessa sammanhang och alla kuskar vill ju köra det här loppet. Det ska som vanligt bli riktigt roligt.

Ohlsson fick även erbjudanden om att köra andra elitloppshästar, men valet föll på Makethemark.
– Jo, så var det, men jag vill inte säga vilka det handlade om.

Makethemarks uppträdande senast bakom bilen på Charlottenlund oroar en smula.
– Han tvärnitade då och vi hamnade bland de sista. Salmela ska dock öva bakom bilen med honom i veckan, så jag hoppas att det fungerar bättre på söndag. Jag måste i alla fall gå in med den inställningen att Makethemark är som vanligt.

VM-loppet, Kusk-VM och Elitloppet vore onekligen en snygg trippel. Nästan så att Ohlsson kan dra sig tillbaka sedan...

Ulf Ohlssons starter i Elitloppet:

2019: Makethemark – ?
2018: Nadal Broline – trea i försök, trea i finalen
2017: D.D.'s Hitman – trea i försök, oplacerad i finalen
2012: Yarrah Boko – etta försök, fyra i finalen
2011: Yarrah Boko – trea i försök, fyra i finalen

Här är alla vinnarna i Kusk-VM genom tiderna samt svenska placeringar.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.