Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Hetsjakt mot mig"

Foto: MATS HANSSON/ALN
Foto: MATS HANSSON/ALN

Den 10 mars delade Axevalla ut avstängning på obestämd framtid till Mats Granlund. Han ålades att köra utbildningslopp innan avstängningen skulle upphävas. 14 mars körde han utbildningslopp – men blev inte godkänd.

Publicerad:

I lopp två på Axevalla den 10 mars får Mats Granlund galopp med sin häst Jocke C.E. Rommeamatören tappar kontrollen och ekipaget hamnar innanför bangränsen. Det var någonting som Axevallas måldomare inte uppskattade och man valde att bestraffa Granlund.
– Det såg väldigt tråkigt ut. Vi bedömer det som att Mats Granlunds orutin är det som orsakar incidenten. Hade det inte varit för att de övriga ekipagen i loppet löst det hela snyggt hade olyckan definitivt varit framme. Han var en säkerhetsrisk på tävlingsbanan där och då, säger måldomare Jonny Staf.

Denna beskrivning håller Mats Granlund helt och hållet med om.
– Jag tappade kontrollen, jag fick kramp i båda händerna med tanke på hur mycket hästen låg på. Därför säger jag ingenting om avstängningen, den ska jag ha, men det är efterspelet som är extremt tröttsamt, säger Granlund och fortsätter.

– I lördags var det dags att köra prov/utbildningsloppet och då Romme inte körde några sådana åkte jag till grannbanan Rättvik. Jag körde runt, fick visserligen en galopp i tredje kurvan, men den skötte jag klanderfritt. Sedan kommer då den personen som gör bedömningen om jag blir godkänd eller inte, Åsa Holmberg och säger att hon inte vet om hon kan godkänna mig.

Åsa Holmberg utvecklar mer.
– Till att börja med vill jag säga att Mats Granlund tog licensen hos mig och då såg jag aldrig någon tendens till vad som hände på Axevalla. Under utbildningsloppet fanns det en del saker att anmärka på i kuskens styrning, vilket gjorde att jag ringde till Göran Wahlmann på Svensk Travsport. Jag undrade om jag hade rätt att begära ett utbildningslopp med just den häst han körde på Axevalla, för att se så han klarar den hästen och det gav Wahlamnn sitt och ST:s godkännande till. Jag vill se ett lopp med Mats Granlund och Jocke C.E. tillsammans innan jag godkänner honom till att köra tävlingslopp.

Kan du berätta vad det fanns att anmärka på?
– Det är ingenting jag vill gå ut med, nej. Däremot hade jag och Mats Granlund en diskussion efteråt gällande loppet.

Mats Granlund själv kan inte förstå hur bedömningen har gått till.
– Någon diskussion om några incidenter i loppet hade vi inte. Som sagt så sade hon bara att hon inte visste om hon kunde godkänna mig. Att jag skulle köra samma häst i utbildningsloppet har jag aldrig fått reda på och det är ingenting som måldomaren på Axevalla har begärt heller. Enligt Axevallas måldomare är det jag som har gjort fel, inte hästen. Det är något som jag också ställer mig bakom. Faktum är att den hästen jag körde i provloppet faktiskt är svårare att köra, hårdare i munnen och allmänt klurigare. Det känns som att Åsa Holmberg har hamnat helt snett på det och jag börjar fundera på om det inte handlar om privat avundsjuka. Någon slags hetsjakt är det i alla fall.

Någon hetsjakt vill inte Åsa Holmberg känna sig vid.
– Jag tänker på säkerheten och det måste vara prio ett på svenska tävlingsbanor. I loppet på Axevalla var ekipaget en säkerhetsrisk och därför gäller det att göra rätt bedömning. Jag vill se att han kan köra även en svår häst som Jocke C.E. såg ut att vara.

Axevallas måldomare, Jonny Staf, som delade ut bestraffningen till Mats Granlund är av en annan uppfattning än Åsa Holmberg.
– Vi anser absolut inte att det är hästen som orsakat incidenten. Jocke C.E. som det handlar om var fin att köra i värmning, defilering och provstart av det vi såg och därför valde vi att att lägga bestraffningen på kusken och inte hästen. Vi på Axevalla anser att en kusk inte ska behöva köra en häst som han eller hon inte känner sig bekväm med, men sätter man upp ett krav där kusken måste köra hästen i ett utbildningslopp faller det.

Mats Granlund kommenterar till slut.
– Om det här inte hade varit min egen häst hade det varit jättesvårt att få till ett utbildningslopp. Då kanske jag aldrig fått avstängningen hävd. För mig känns det väldigt oklart vad som gäller. Till sist vill jag bara säga att Axevallas måldomare är ett föredöme, han har agerat på proffsigt sätt och jag har känt mig väl bemött hela tiden. Det är Åsa Holmberg som jag anser gjort fel.

Göran Wahlmann, förbundsjursit på ST, förstår problematiken i det här fallet.
– Sådana här fall sker väldigt sällan i Sverige. Vi har väldigt duktiga körsvenner som sällan begår så stora misstag att de blir ålagda prov/utbildningslopp. Vi ska ha ett möte på onsdag, jag och måldomarna runt om i Sverige och där kommer vi besluta om att ändra den här processen. Domaren på banan ska skriva in under vilken promiss han vill se häst eller kusk göra prov/utbildningsloppet. Då kommer aldrig sådana här situationer ske, för det här fallet är beklagligt. Däremot vill jag poängtera att vi på ST helt och hållet står bakom Åsa Holmberg. Säkerheten måste vara det som går i första hand, ingenting annat, avslutar Wahlmann.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.