Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Historisk ispremiär på V75

Foto: null
Winter Trot Classic avgörs förstås på isbana!

För första gången kommer V75-tävlingar att avgöras på en isad vinterbana. Det är på Umåker under Juldagen som det händer - och arrangemanget kallas passande nog för Winter Trot Classic.

Publicerad:

Under V65-epoken förekom tävlingar på isbana. Men Juldagens V75-omgång på Umåker blir den första i sitt slag.
– Så är det, men det är inte första gången som en V75-omgång går på en vinterbana. Den 15 december 2012 på Romme står ett ”v” efter samtliga V75-hästars resultat. Det blev tydligen ett väldigt snöoväder, vilket medförde att banan förändrades till någon typ av vinterbana. Men det handlade inte om isbana, berättar Umåkers sportchef Peter Fahlén.

Det här med att köra på isbana var annars inget som Umåker planerade. Det är mera vädrets makter som till slut gör att banan ”landar” på det underlaget.
– Det kom mycker regn och då spolade vi upp en tunn isbana. Tanken var att avverka tävlingarna den 2 december på isbanan för att sedan ta bort isen igen. Men det krävdes vissa förbättringar inför den tävlingsdagen och sedan beslöt vi oss för att låta isen vara kvar. Så nu blir det isbana både på måndag (12 december) samt V75 (Juldagen).

Vad säger man från centralt håll om det här historiska upplägget?
– Jag har pratat med folk på både ST och ATG och det mesta känns positivt. Eftersom vi har döpt arangemanget till Winter Trot Classic passar det ypperligt att även köra på en isbana.

Det är också lite annorlunda propositioner under Juldagen i jämfört med vanliga V75-omgångar. Det blir bland annat två kallblodslopp på kupongen samtidigt som utlandsfödda hästar har möjligheten att starta i lägre klasser.
– Jag har bland annat pratat med Markus Pihlström som tänker komma med sex hästar och som verkar nöjd med isbana. Han poängterar att hästarna för det mesta springer fullbroddat i träningen. Då det gäller långväga gäster blir det förstås svårt, mest då med tanke på att tävlingarna avgörs under Juldagen. Här spelar nog banunderlaget mindre betydelse, fortsätter Peter Fahlén.

Kommer det toppkuskar från Stockholm?
– Det vet jag inte, om de är beredda att offra Juldagen här uppe hos oss. Men det går i alla fall att ta sig hem på Annandagen för de som vill.

I modern tid kommer vi ihåg veritabla iskanoner som Stallone Tuna (Jens Eriksson) och Västerbo World (Mats Bucht). Vilka kliver fram på Juldagen?

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.