Sveriges ledande travtidning
ANNONS

”Hjärtat klappar lite extra för Sir och Qahar”

Foto: Lars Jakobsson/Malin Albinsson/TR Bild
Sir Q.C. och Qahar Q.C. vann fem respektive fyra V75-lopp under 2018. Foto: Lars Jakobsson/Malin Albinsson/TR Bild

Ett brödrapar ordnade delad seger i V75-ligan åt Susanne Lilja. Qahar Q.C. och Sir Q.C. tog med sin skötare på en resa som hon sent ska glömma. Tillsammans vann bröderna nio rikstotolopp under 2018.

Publicerad:

Mumma Q.C. kom aldrig ut på tävlingsbanan, men i avelsboxen gick det desto bättre. Enjoy Lavec-dottern har lämnat två söner som satte stora avtryck på V75 under det gångna året. Storebror Qahar Q.C. (e. Scipion du Goutier) vann fyra rikstotolopp, yngre brodern Sir Q.C. (e. Raja Mirchi) var än värre med fem och duon har inte bara mamman gemensamt utan även samma skötare.

"Två hela olika hästar"

Närmare bestämt Susanne Lilja som har arbetat åt Catarina Lundström och Stefan Melander i nio år och som tillsammans med Isabell Eriksson var fjolårets segerrikaste skötare på V75. Mycket tack vare bröderna Q.C. som ordnade nio av Liljas tio segrar.
– Jag är förtjust i alla mina passhästar. De är mina bebisar, men det är klart att hjärtat klappar lite extra för Sir och Qahar efter resan de har bjudit mig på. Så är det ju, säger Susanne Lilja.

På banan påminner bröderna om varandra. Båda har styrkan som sitt vapen, men i stallet skiljer de sig åt, menar skötaren.
– De är snälla båda två. Lätta att ha att göra med, men sedan upphör likheterna. Det är två helt olika hästar, säger Susanne Lilja och fortsätter:
– Qahar var lite stressad i början. Han har blivit bättre där, men det är definitivt ingen mes vi pratar om. Han visar tydligt när det är något som inte passar. Han är inte dum, men säger ifrån ordentligt.

Till skillnad från lillebror?
– Ja, han är mer medgörlig. Han ställer upp på det mesta. Vad man än gör är han bussig.

"Monté borde vara hans grej"

Qahar Q.C. kom till gården i Enköping som en högkapabel, men närmast hopplöst osäker häst. Vinna eller försvinna var melodin och på den vägen fortsatte det i nya regin. När han höll sig på benen slutade det oftast med seger, men de gångerna var lätträknade. 

Med tiden stabiliserades dock Qahar Q.C. och i januari i fjol kom första segern på V75. Den följdes av ytterligare tre och totalt travade han in närmare en miljon kronor under året.
– Han gillar att tuffa på ute i spåren och har aldrig gått sig trött. Det har alltid funnits kraft kvar för minst ett varv till. Det känns som att han kan springa någonstans mellan 1.12 och 1.13 hur länge som helst, säger Susanne Lilja och fortsätter:
– Men galopperna kommer alltid att finnas där. Han är ju så trång i gången. Det är en bedrift att ta runt honom i ett lopp och jag tycker att Uffe (Ohlsson) som kört har gjort det med bravur.

Nu är Qahar Q.C. i Frankrike – hur ser planen ut för honom?
– Jag tror väl att han ska komma hem vad det lider, men här närmast är planen att ta ut honom i monté där nere. Jag tror att hans gång kommer att passa utmärkt under sadel och det är jag inte ensam om att tro. Flera förståsigpåare säger att monté borde vara hans grej.

"Går inte att begära så mycket mer av en häst"

Sir Q.C. inledde 2018 med drygt 200 000 kronor på kontot. Nu är han miljonär med råge. Under året som gick vann valacken två försök samt en final i klass I, ett stayerlopp på V75 och till sist i silverdivisionen.
– Det är en jättebra tävlingshäst. Precis som brorsan är det mycket pass i honom. Han behöver också trava in sig innan man bränner iväg med honom.

Blir det Frankrike även för honom?
– Det lät som att han ska vara kvar hemma och starta på i silver. Jag tycker att han har haft stolpe ut i de senaste starterna. Sedan måste man få några lopp på sig när man klättrar i klasserna som han har gjort. Han tjänade nästan 1,2 miljoner förra året. Jag vet inte om man kan begära så mycket mer av en häst. Vi får se vad som händer i vinter och hur långt det bär, men visst finns det fortfarande utveckling kvar i honom.

Tomrum efter flytten

Susanne Liljas tredje V75-vinnare under året var Dice Man. Jänkaren vann ett försök i bronsdivisionen i juni, men såldes kort därefter. Och lämnade ett stort tomrum efter sig.
– Ja, så var det. Jag hade inte honom så länge, men fick vara med om när det lossnade. Det är en jättefin häst. Han var så snackig av sig. Han pratade jämt och var alltid lycklig när man kom och hämtade honom. Det är klart är det blir tomt när en sådan individ lämnar stallet.

FAKTA

V75:s skötarliga 2018

1. Isabell Eriksson (Daniel Redén) 10
1. Susanne Lilja (Catarina Lundström och Stefan Melander) 10
3. Ellinor Wennerbring (Daniel Redén) 8
3. Petra Hansebjer (Timo Nurmos) 8

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.