Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Höga koboltvärden hos de testade hästarna

Koncentrationen av testerna gjoda på Fabrice Souloys hästar var riktigt höga. Nu kommenterar chefsveterinären Anne V. Wangen händelsen och utvecklar vad kobolt har för effekt.

Publicerad:
Foto: Mattias Holmgren
Birgit Ranheim, Anne V. Wangen och Svein Morten Buer vid fredagens presskonferens i Oslo. Foto: Mattias Holmgren

På en presskonferens på den norska travbanan Bjerke släpptes uppgifterna att ett flertal av Fabrice Souloys topphästar testats positivt på ämnet kobolt. Hästarna det handlar om är LionelYour Highness, Un Mec d'Heripre och Timone Ek som alla tävlat i storlopp på svensk och norsk mark under sommaren. Dessutom har Souloys häst Lover Face testats positivt för ämnet på annan plats i Europa.

På presskonferensen på Bjerke deltog DNT:s ordförande Svein Morten Buer, ledaren för utredningarna om dopning Birgit Ranheim, samt chefsveterinären Anne V. Wangen. För Travronden berättar Anne om det fortsatta arbetet kring fallet, men också om vilka effekter höga värden av kobolt kan ha på en häst.
– Nu kommer utredningen att fortsätta via representanter från både Sverige och Norge. Sedan sammanfattar den Nordiska Expertgruppen en rapport i det här ämnet som sänds över till den skandinaviska dopingkommittén. Sedan skickas resultatet vidare och hanteras därefter juridiskt utifrån resultatet.

Hur lång tid tillbaka finns det nedfrusna tester som ni kan ta del av?
– Det finns tillbaka till 2013, men vi kommer att frysa ned betydligt fler prov i framtiden. 

Än så länge finns det väldigt få studier på hur kobolt påverkar hästar. Forskningen har inte pågått under speciellt lång tid. Hästar får i sig normala doser av kobolt via vanligt foder och det är väldigt ovanligt att de ligger under värdet för vad som ses som normalt. 
– I dagsläget vet vi inte helt säkert om det finns någon positiv effekt för hästarna på lång sikt. Det pågår nya studier kring det. Vad man vet är att överdoseringen av ämnet är skadligt på ett eller annat vis. Hästarna riskerar att få lungblödningar, nervskador, skador på hjärtmuskulaturen samt även att sköldkörteln slutar att fungera som den ska.

Testvärdena kring kobolt är 25 ng/ml om hästen testas vid blodprov. Testas hästens urin ligger gränsvärdet på 100 ng/ml. Lionels blodprov uppgick till 468, Un Mec d'Heripres urinprov 521, Your Highness urinprov till 395 och Timone Eks urinprov till 271. Alla dessa provers togs under Oslo Grand Prix-helgen och det är A-provet som har visat på otillåtna nivåer av kobolt. B-provet på Lionel är konfirmerat och visade även det otillåtna nivåer för kobolt. Un Mec d'Heripre testades även under Elitloppshelgen där han tester uppgick till 400 i försöket och 371 i finalen. Som en jämförelse presterades också Nuncios testvärde i Oslo Grand Prix, det låg på 1,22 ng/ml.

Hur pass höga värden är detta bland tidigare prover?
– Internationellt finns det prover som varit högre, men de här ligger absolut i toppen, säger Anne V. Wangen.

Har en häst dopats med kobolt går det att se via positiva prover ungefär 6-10 dagar efteråt.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.