Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Högsta vinsten" jagar största segern

Foto: MICKE GUSTAFSSON/TRAVRONDEN
Foto: MICKE GUSTAFSSON/TRAVRONDEN

Paul van Klaveren, 65, slutade köpa hästar från Sverige. Istället började han föda upp egna individer. Resten är historia – nu har Timoko blivit hela Europas älskling.
– Ofattbart, mina vänner säger alltid att jag vunnit högsta vinsten på lotteri, berättar Paul van Klaveren.

Publicerad:

När Timoko på söndag skrittar ut på Vincennes kolstybb för sitt sjätte deltagande i Prix d’Amérique, gör han det som den vinstrikaste franskfödda hästen genom tiderna. 4.301.098 euro har den karismatiske tioåringen sprungit in. Paul van Klaverens beslut om att satsa på egen uppfödning visade sig bli en jackpott utöver det vanliga.
– Det började egentligen 1999 när jag köpte hans pappa, Imoko, som tävlingshäst och efter det skulle han agera avelshingst, minns holländaren Paul van Klaveren.
Sex år senare inhandlades fölmärren Kiss Me Coulonces (e. And Arifant) för 15.000 euro på auktion i Cabourg i norra Frankrike.
– Före det köpte vi en del hästar från Sverige, väldigt bra hästar. På den tiden var de svenska hästarna snabbare än de franska, men ekonomin höll inte för fortsatta köp och vi valde att föda upp hästar själva i stället.
Den första produkten av Imoko – Kiss Me Coulonces blev Timoko. Paul äger hälften och den före detta holländske travtränaren Jan Offenberg ägde den andra halvan. 
– Vi sökte en tränare i Frankrike då, men ville inte dra på oss kostnader. Lösningen blev att vi leasade tävlingsrätten där vi hade 30 procent och Richard Westerink 70 procent. 

När Timoko var två år fick van Klaveren ett samtal från den Normandie-stationerade tränaren.
– Han var tydlig med att vi måste skriva ett leasingkontrakt så vi fick allt på papper. Då förstod jag att det var en bra häst eftersom han var så angelägen om att skriva kontrakt.
När Timoko kvalade som tvååring fortsatte Westerink att hylla hästen samtidigt som uppfödaren inte köpte lovorden fullt ut.
– Hur kunde han säga att han var så speciell? Han hade ju aldrig haft en riktigt bra häst tidigare.
Efter debutsegern galopperade Timoko upprepat i loppen.
– Richard började kanske köra lite för snabbt med honom i loppen då. Men han fortsatte hävda att det var en riktigt bra häst och sedan vann han ju tre­åringskriteriet, fyraåringskriteriet och Criterium Continentale med honom. 
Utvecklingen stagnerade och ett kuskbyte önskades av Offenberg och van Klaveren.
– Vi diskuterade med Richard, som då inte körde särskilt många lopp över huvud taget, att vi hade en av de bästa hästarna i landet – då behöver vi ha en av de bästa, mest rutinerade, kuskarna och valet blev Jos Verbeeck.
Ett samarbete som initialt blev lyckat, men med tiden råkade Westerink och Verbeeck i luven på varandra.
– Richard försökte hela tiden få Jos att köra på ett visst sätt, så som Richard ville eftersom han kände hästen väl. Verbeeck ville köra på sitt sätt och samarbetet tog slut.

Då fick Björn Goop ett samtal.
– Vi har haft hästar i träning hos Olle Goop och hade som målsättning att starta i Elitloppet så vi frågade Björn om han ville köra. Han var snäll och gjorde det.
Duon segrade i första starten tillsammans – i Prix Kerjacques i början av maj 2014.
– Björn och Timoko är som ett tillsammans. De passar så bra ihop och Björn är en god lyssnare. Det var väldigt, väldigt viktigt för oss att hitta en så bra kusk i det läget.
En knapp månad senare vann Timoko Elitloppet tillsammans med Björn.
– En väldigt känslosam seger. Jan Offenberg var sjuk då och tragiskt nog gick han bort i mars 2015. Han ville verkligen vinna Elitloppet och han fick uppleva den segern. Svenskarna var galna i hästen och det var en fantastisk atmosfär på Solvalla. Det är vårt största ögonblick på tävlingsbanan.
Offenbergs änka, Tineke, är passande nog på besök hos Paul vid telefonsamtalet och hon tackar hjärtligt för intresset. Tacksamhet har kretsen kring hästen visat genom att skänka merchandise till Timokos fans.
– Timokos fans är så förtjusta i honom och så hängivna runt om i Europa. Som tack för allt stöd ville vi ge dem något, så vi har tryckt upp flaggor, halsdukar och sådant. Kostnaden är så himla liten, framför allt sett till allt vi har fått tillbaka i form av framgångar och kärlek. Överallt i världen frågar folk om flaggor och så, det är väldigt roligt. Ifjol beställde vi 10 000 tulpaner, självklart i blått, som vi delade ut till fansen. Men tulpansäsongen var över när vi kom till Sverige så då fick det bli flaggor där.

Kretsen kring Timoko brinner för kontakten med fansen.
– Vi är vanliga människor från Amsterdam, när hästen blev allt bättre sa vi i fransk media att vi ville dela glädjen med det franska folket. De gillade det så mycket att det blev på det här viset.
2012 gjorde Timoko debut i Prix d’Amérique och slutade femma – vann gjorde en viss Ready Cash. Paul van Klaverens framgångssaga har inbringat en del slantar, såväl prispengar som avelsintäkter. 
Timoko är själv verksam som avelshingst och i fjol såldes stoet Familia, efter Timokos mamma Kiss Me Coulonces, på auktion för 150 000 euro. Pappa? En viss Ready Cash. 
– Ett otroligt pris. Det är en väldigt fin häst och vi förstod att hon skulle vara ­attraktiv på marknaden. 
Nu ägs tjugotalet hästar, inklusive fölmärrar och hingstar av van Klaveren. Till vardags jobbar han som bilförsäljare i Amsterdam.
– Vi driver ett familjeföretag, där vi säljer begagnade bilar. 
På fredag åker kretsen kring Timoko mot Paris, med flaggor, halsdukar och vimplar, där fansen sluter upp.
– Jag tror inte att det blir färre än 5.000 fans. Vi hoppas på en mycket trevlig helg.
Om det blir sjätte och sista gången – då han faller för åldersstrecket nästa år – gillt för Timoko som har resultatet: 5-7-5-3-2 i Prix d’Amérique? Paul van Klaveren är optimistisk.
– De andra måste vara bra för att slå honom. Vi hoppas att Björn, med sina magiska händer, lyckas fullt ut. Framför allt är det väldigt roligt att vara med igen, avslutar bilhandlaren som fött upp Frankrikes vinstrikaste, snabbaste och mest framgångsrike häst internationellt: Timoko.

FAKTA

Timoko

Resultat: 91 starter: 31-13-12 
Rekord: 1,09.1ak
Intjänat: 4 301 098 euro
Meriter: 13 stycken Grupp I-segrar, ­segrare i Elitloppet 2014, tvåa i Prix ­d’Amérique 2016, trea i Pd’A 2015, trea i Elitloppet 2016 och 2013, etta i Grand ­Criterium de Vitesse 2013, 2015 och 2016, vinnare av Criterium des 4ans 2011, etta i Criterium Continental 2011, vinnare av Criterium des 3ans 2010. 

FAKTA

Frankrikes fem vinstrikaste genom tiderna

Häst, Far, Mor, Intjänat (€) 

Timoko, Imoko, Kiss Me Coulonces, 4.301.098

Ready Cash, Indy de Vive, Kidea, 4.282.300

Jag de Bellouet, Viking’s Way, Vaunoise, 4.223.700

General du Pommeau, Sebrazac, Actrice du Pommeau, 3.570.109

Ourasi, Greyhound, Fleurasie, 3.320.781

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.