Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hörnberg: "Då föredrar jag 14.30 som starttid"

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Ulf Hörnberg är tillfördnad vd för Svensk Travsport. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Kritiken har varit stor sedan Svensk Travsport berättade att starttiden för V75 står fast.
Både tränare, hästskötare och spelare har vädrat sitt missnöje.
– Jag har full respekt för kritiken, säger Svensk Travsports tillförordnade vd Ulf Hörnberg.

Publicerad:

Samtidigt som han förstår att många är besvikna att starttiden på V75 ligger kvar så är han övertygad om att beslutet är rätt.

Travronden har just nu en pågående opinionsundersökning där över 3.500 personer redan har svarat. Där vill 77 procent ha en tidigare starttid för V75.
– Men om man också har med i frågan om man vill att travsporten tappar 100 nettomiljoner per år på det så kanske svaret hade varit ett annat. Frågan är tudelad och det har den även varit i de förankringsgrupper som vi använt oss av. Men hittills i år har hästspelet minskat med 10 procent samtidigt som vi har ett underskott i travsporten. Är man osäker på intäktssidan så måste man bevara de intäkter man har. Så tycker i alla fall jag, säger Ulf Hörnberg.

Så du är säker på att det spelet på hästar minskar dramatiskt om V75 kör 14.30 i stället för 16.20?
– Vårt underlag som är framtaget har kommit fram till att vi riskerar att tappa nästan två miljoner netto per V75-dag med alla spel.

Vad är då kalkylen för tappet på själva V75-omsättningen?
– V75 är ju vår största kassako där vi behåller 35 procent av omsättningen. Så uträkningen blir väl cirka fem miljoner back på V75-omsättnmingen. Plus då att spelet minskar också på andra spel enligt vårt underlag.

Vad tycker du själv om den sena starttiden på V75?
– Jag kan väl säga att om jag är privat och går på en travbana så föredrar jag 14.30 som starttid. Om jag sitter hemma och tittar så föredrar jag 16.20.

Ska vi tolka det som det vi ska sluta satsa på att få publik till banorna och enbart lägga krut på publiken framför skärmen?
– Nej, absolut inte! Båda är lika viktiga. Men i en skakig ekonomi är de ekonomiska parameterna väsentliga.

Hur som helst sviker V75-publiken efter att starttiden ändrades!
– Det är riktigt att publiksiffrorna när det gäller V75 har tappat mer procentuellt än övriga tävlingsdagar har tappat. Jag tycker att det är att göra det för enkelt att bara skylla på starttiden. Det kan vara en paketeringsfråga också. Hur jobbar vi med våra V75-dagar?

Ni har gått ut och sagt att det är viktigt att de två V75-loppen är direktsända i TV4. Enligt Travrondens opinionsundersökning tycker över hälften att det är helt oväsentligt.
– Ja, men då ska man väl också tänka på att i er undersökning är nog de flesta redan inne i sporten. Vi har 200.000 tittare i TV4 på lördagskvällen och det blev en ökning med 60 procent då det visades två livesända lopp. Många som ser programmet är nog på väg in i vår sport kanske hade svarat annorlunda i undersökningen.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.