Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hur slipad är Diamanten?

Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75
Diamanten hade en fantastisk fyraårssäsong i Robert Berghs regi. I år är det Stig H Johansson som ska försöka förädla hästen ytterligare. Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75

Det var ett tag sedan Stig H Johansson hade en häst för de riktigt stora loppen i högsta klassen, men under det här året blir det intressant att se vad han kan göra med femårige Diamanten.

Publicerad:

Är det en oslipad eller slipad Diamanten (e. Adrian Chip) vi kommer att få se? Är han redo att ta upp kampen med de allra bästa redan som femåring?
– Min erfarenhet är att de riktigt bra fyraåringarna brukar klara sig fint även som femåringar. Jag kan exempelvis nämna Victory Tilly, The Onion, Queen L. och Mach The Knife i den skaran, säger Stig H Johansson, som fick in Diamanten från Robert Bergh i mitten av november.

Hästen hann göra en start för Stig H; Solvalla Grand Prix, där det blev en tredjeplats bakom Cyber Lane och Dartagnan Sisu.
– Diamanten visade väl ingen toppform i det loppet, utan fick sedan en lite längre vila. Han hade en tuff säsong bakom sig och behövde få återhämta sig lite. Han har sedan känts fräsch och fin under hela uppbyggnadsträningen.

Finns det något datum spikat för årsdebuten?
– Nej, inte ännu. Till att börja med vill jag vänta på att det blir sommarbanor.

Går det att jämföra Diamanten med någon av dina tidigare topphästar?
– Det är svårt, varje individ är unik. Diamanten är en väldigt levnadsglad häst, utan att för den skull vara dum eller kaxig. Han gillar att träna och det är förstås en bra egenskap, fortsätter Solvallatränaren.

Det var snart 18 år sedan Stig H tog sin senaste Elitloppsseger bakom Victory Tilly. Nu kan han en ny häst i den allra högsta kategorin, åtminstone hoppas han det själv.
– Jag kan mest bara gå på det jag sett av honom i lopp tidigare, men vi hoppas att Diamanten ska kunna hävda sig på toppnivå även det här året som femåring.

Diamanten har hittills tagit 20 segrar på 29 starter och tjänat nästan 5,7 miljoner kronor. Största vinsterna hittills är förra årets fullträffar i Kungapokalen, Sprintermästaren och Grosser Preis Von Deutschland.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.