Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hyland och travsporten – tillsammans mot cancer

Foto: Privat
Så här såg bongarna ut den där historiska dagen för 50 år sedan. Foto: Privat

1969 var året då människan tog de första kliven på månen. Det var också året då Lennart Hyland lyckades få hela Sverige, inklusive travspelarna, engagerat i initiativet Röda Fjädern. Drygt 34 miljoner samlades in till cancerforskning – det motsvarar nästan 300 miljoner kronor i dagens penningvärde!

Publicerad:

Idag, den 19 april, är det 50 år sedan den stora insamlingsgalan Röda Fjädern hölls med Lennart Hyland som programledare i Sveriges Television. Från Sveriges alla hörn samlades pengar in till cancerforskningen och travet ville inte vara sämre. På Solvalla hölls det tävlingar och en del av omsättningen gavs till insamlingen.

Förutom travlopp var det även artistuppträden av bland andra Thore Skogman, Charlie Norman och Bosse Parnevik. Tommy Körberg skulle vara först ut i raden av artister, men fastnade i bilköer och när han väl var framme sjöng han "Judy min vän". På plats fanns även Lilla Gubben, Pippi Långstrumps fläckiga häst.

Dessutom sålde hockeykämparna Lasse Björn och Roland Stoltz program tillsammans med elitsimmaren Lester Eriksson. 
– Jag kommer ihåg dagen lite vagt, men i alla fall att jag stod och sålde program vid entrén. Det var jag, Lasse Björn och Rolle Stoltz. De var lite mer kända än jag. Folk kom stormande när de släpptes in vid entrén och det gick ganska fort att sälja programmen. Det kördes ett kändislopp som jag skulle deltagit i, men tyvärr blev min häst struken. Picko Troberg (racerförare) och Hasse Alsér (bordtennisspelare) var med i loppet och om jag kommer ihåg rätt vann Hasse Alsér, berättar Lester Eriksson som tog 17 SM-guld under sin aktiva karriär.
– Jag har lagt alla gulden som en ljusbädd till en ljusstake där de glimrar så fint, säger Lester som efter sin aktiva simkarriär sadlade om till amatörtränare inom travet.

Han är pappa till Solvallatränaren Ulrika Riesterer och Lesters far Lars födde upp hästar på Ådö Säteri. En verksamhet som Lester tog över i mitten av 1980-talet.
– Vi är fyra generationer som vunnit lopp på Solvalla; min far, jag, Ulrika och hennes dotter Ida.

"Ett epokgörande tillfälle"

En som också hjälpte till att sälja program var Lars Eriksson, son till Solvallas dåvarande kamrer Åke Eriksson. 
– Det var ett rätt intressant evenemang eftersom det var ett första slags prov med en Riks-V5:a. Solvalla var tänkt att ha en V5:a som riksspel och det pågick en statlig utredning som senare mynnade ut i ATG och Riks-V5 med bongar som skickades med post. Det var ett monumentalt jobb att rätta lapparna, jag själv lyckades hålla mig borta från det, säger Lars och fortsätter:
– På den tiden var travet inte alls en folksport på det sättet som den är idag och var inte inne i vardagsrummet hos folk. Därför var detta ett epokgörande tillfälle.

Sören Nordin på plats hos Hyland

Alla tiders totorekord slogs på Solvalla (se faktaruta) under Röda Fjädern-dagen. Solvallas kamrer uppskattade vid tävlingsdagens start att Solvalla skulle bidra med 2,3 miljoner kronor och så blev det.

Den stora Röda Fjädern-insamlingen som pågått hela dagen i hela landet fortsatte i direktsändningen av Hylands Hörna på kvällen med start klockan 20. Resultatet från Solvalla hemlighölls för de som inte var på plats. Först i tv-sändningen redovisades Riks-V5 med Sören Nordin som expert i studion.

När programmet startade var insamlingen uppe i 26 miljoner kronor och när det slutade framåt småtimmarna hade Röda Fjädern inbringat lite drygt 31 miljoner kronor. Insamlingen fortsatte några ytterligare dagar och slutsumman blev 34,8 miljoner kronor, motsvarande cirka 290 miljoner i dagens penningvärde! 

Travrondens V5-tips gick in och det utlystes tidigt att eventuell vinst skulle bidra till insamlingen. Systemet kostade 320 kronor att lämna in och V5-vinsten inbringade 41 847 kronor till cancerforskning.

FAKTA

Siffrorna från Solvalla 19 april 1969

 

Totalt spel: 8 644 445 kr (4 109 960)
V5-spel: 5 794 282 (1 718 093)
Spel vinnare och plats: 2 850 163 (3 364 951)
Spel i ett lopp: 497 062 (483 531)
Publik: cirka 14 000 (30 000)

Tidigare rekord inom parentes.
 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.