Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Inför V75: Fixar Olle Rols champagne till Mats?

Foto: Lars Jakobsson/TR BILD
Mats Rånlund. Foto: Lars Jakobsson/TR BILD

Alla som var med när det begav sig minns den forna derbyvinnaren Good As Gold. Drygt 20 år senare är det dags för Mats Rånlund att återigen ta klivet in på de stora scenerna. Denna gång med Olle Rols.

Publicerad:

Snart 23 år har passerat sedan hans kanske största triumf, den med Good As Gold, i hällregnet på Jägersro, i 1995-års upplaga av Svenskt Travderby. Drygt 17 år efter att denne lagt tävlingsskorna på hyllan ser han nu ut att ha fått fram en värdig efterträdare i Olle Rols. En häst som imponerat under vintern och som kommer till lördagens finaler med fyra raka segerar, varav de tre senaste på V75. Förutom att tränaren är densamma verkar det dock inte vara mycket likheter mellan de två hästarna, i alla fall om man får tro Mats Rånlund.

– Det har varit lite speciella förutsättningar med Olle Rols och det går inte direkt att jämföra rakt av med Good As Gold. Good As Gold fick jag in i träning som 1,5-åring och hade då möjligheten att vara med i själva utformningen av honom. Han var också väldigt tidig och var bland annat favorit i Uppfödningsloppet som tvååring, men galopperade då tyvärr direkt från start.

– På den tiden startades loppet med voltstart och han klarade helt enkelt inte av spår fyra. Efter det var jag förbannad och det var väl kanske på grund av mina påtryckningar som det sedermera blev att loppet skulle startas med hjälp bilen. Olle Rols däremot, kom till mig som treåring och hade det inte lika lätt utan galopperade i de fyra inledande starterna.

Han var rätt så bråkig och hade en tendens att vilja springa hem när han såg stallbacksutfarten. Att han hade talang visade han däremot direkt. Efter startgaloppen i debuten hade jag 1.13,7/1700 meter och något sådant har ingen av mina tidigare debutanter varit i närheten av. Får han vara frisk tror jag att han tar steget upp i guld, men att säga att han ska bli bättre än Good As Gold är stora ord och det vågar jag inte. Det är dessutom närmast omöjligt att jämföra hästar från så pass olika tidsepoker.

"Jag har mycket att tacka dessa för"

Trots att Mats Rånlund är starkt förknippad med Jägersro är det knappast skånska man hör när 67-årigen tar ton.
– Nä, jag är ju bördig från Norrbotten och har fortfarande väldigt starka rötter däruppe. Det blev däremot som så att jag flyttade ner 1985 och sedan dess har jag varit kvar. Det är betydligt lättare att hålla på med hästarna här nere i söder och så länge jag håller mig frisk och tycker det är roligt stannar jag kvar. Jag har väldigt duktig personal och jag har mycket att tacka dessa för när det gäller framgångarna genom åren.

Hoppas på bättring

Efter att ha legat strax under miljonen intjänat de senaste åren var 2017 med 1 119 100 kronor ett steg i rätt riktning för stall Rånlund. Detta till trots, så är det en allt annat än nöjd Mats Rånlund som summerar ihop fjolåret. 
– Vi hade ett dåligt år förra året. Alla våra yngre hästar var sjuka i februari och mars, vilket gjorde att de kom igång väldigt sent. De börjar däremot komma igång nu och förhoppningen är att någon av dem ska kunna vara med i lite större sammanhang under året. Jag har också fått in sex stycken tvååringar som alla gjort det bra än så länge och klarat av kraven vi ställt på dem.

Med bara en treåring i stallet blir det svårt att räkna med någon utdelning från pokalåret, men förhoppningsvis håller höjningen av prispengarna i sig framöver. Av fyraåringarna har jag två stycken - Clean Cash och Cold Cash - efter Ready Cash som jag hoppas lite extra på och tanken är att de ska ut den närmsta månaden. I längden behöver man däremot fler hästar än de dryga 20 jag har i träning just nu för hänga med och förhoppningsvis kan Olle Rols se till att ge lite ringar på vattnet.

"Vunnit på ren talang"

Redan nämnde Olle Rols (V75-5) ser efter flera starka insatser ut att få de flesta spelares förtroende i omgångens klass I-final. De flesta hade nog jublat över innerspår i en final, men för valacken, var det närmast sämsta tänkbara.
– Olle Rols verkar allt bara bra med. Han gick jobb i helgen och kommer gå ett lite senare i veckan, allt enligt plan. Han har kommit tillbaka otroligt bra efter operation och har haft en väldig utveckling de senaste sex månaderna. Han har än så länge vunnit på ren talang och kan, som sagt, säkert komma att gå långt, men vi tar ett lopp i taget. Han är stark och går hela vägen in i mål, men kan knappast hålla upp ledningen. Med ett annat spår hade jag trott på bra chans, men nu är vi lite mer utlämnade till vad de andra hittar på. Den här gången blir det rycktussar för första gången och han reser tidigt lördag morgon. Han hade samma upplägg senast han startade på Solvalla och det fungerade bra.

Kräver högt tempo

Med sig i transportbilen upp till Stockholm har femåringen stallkamraten Yankee Sensation (V75-4) som startar från perfekta spår två.
– Yankee Sensation ska precis som Olle Rols gå ett ytterligare intervalljobb lite senare i veckan. Även han gick banjobb förra veckan där allt verkade bra. Weekend Fun ser ut att vara en väldigt bra häst och den har vi självklart respekt för. Yankee är lite entaktad och kräver därför att det blir högt tempo i loppet. I gengäld kan han hålla sin maxfart väldigt länge. Han kommer att utrustas med ryckhuva för första gången och med högt tempo hela vägen, samtidigt som det klaffar fullt ut, är han inte helt borta.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.