Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Inför V75: "Vi har en festlig kommunikation"

Foto: Göran Lindskog/Sidmakarn
Sophia Jacobsen tillsammans med Tiptoe. Foto: Göran Lindskog/Sidmakarn

Sophia Jacobsen tog amatörlicensen när hon var 17 år gammal. 
Nu, tio år senare, har hon sex hästar hemma i stallet och två av dem hittar vi i starlistorna när V75 skall avgöras på Årjängstravet. 

Av: Albin Engdahl
Publicerad:

Åbyamatören Sophia Jacobsen satte igång med hästar redan som 13-åring, då hon började i ridskolan. Intresset väcktes och vid 17 års ålder tog hon sin amatörlicens som hon har än idag. Under årens lopp har hon hunnit med att bättra på sina kunskaper via flera duktiga tränare.
– Jag har, bland annat, varit hos Allan Åkerman, Marcus Hultman och Mimmi Elfstrand som bidragit med mycket inspration och idéer. Min bakgrund med ridningen har även gjort att jag kunnat applicera vissa saker därifrån och utvecklat vidare min verksamhet till vad den är idag, säger Sophia Jacobsen.

"Tufft mentalt"

Under fjolåret blev det dock ett avbrott inom travet för Sophia då hon under tragiska omständigheter förlorade sin son. 
– Det gick sådär under fjolåret och det hade självklart sina förklaringar. Det var tufft mentalt, men hästarna fanns vid min sida och gjorde det hela enklare att bearbeta. Nu, i år, har det gått mycket bättre och jag har väldigt fina hästar i stallet som jag håller väldigt kärt.

Under 2018 har stallets hästar startat 18 gånger och placerat sig vid hela elva tillfällen. Sophia brukar sitta i såväl sadeln som sulkyn när stallets hästar startar och hon tycker det är lika kul med trav som monté.
– Att köra en fin häst i sulky är en njutning, men samtidigt har jag en bakgrund av att rida och därav tycker jag att jag är bättre i monté. Att jag gillar att rida och gärna vill göra det brukar oftast medföra att jag anmäler mer i monté än i sulkylopp. Det är dessutom spännande att utveckla en ”sulkyhäst” i monté och sen se resultatet av sitt arbete.

Ny häst i stallet

För tre veckor sedan fylldes Sophias träningslista på då köpet av Tyes Cliffton, efter Improve Ås, genomfördes. 
– En kompis till mig kunde inte ha kvar hästen av personliga skäl och då åkte jag och tittade på honom. Han var väldigt fint exteriört och jag tycker Improve Ås har gjort det bra i aveln, även om det inte är något ”supernamn” eller så. Han har bara tjänat dryga 
34 000 kronor ännu i karriären, så det skall bli väldigt spännande att försöka utveckla honom ytterligare. 
Sexåringen har endast hunnit med åtta starter i karriären och haft ett uppehåll sen november 2016.

Tiptoe – en särskild plats i hjärtat

Tiptoe är en av de två hästarna i stallet som nu skall ut på Årjäng (V75-1). Han har varit med på rikstoton och är den ende som Sophia haft till start i de här sammanhangen sen tidigare. När hästen startar är det svårt att missa den kemi som finns mellan dem och vi har fått beskåda både häftiga segergester och glädjefyllda intervjuer.  
– Tiptoe och jag har en väldigt festlig kommunikation mellan varandra. Han är väldigt tydlig på många sätt och visar verkligen vad han vill, inte vill eller om något inte står rätt till. Han gör i  mångt och mycket som han vill här hemma och kan ibland vilja mysa för att i nästa stund bitas och sparkas. Hunden på gården är hans bästa vän och det är den enda som får gå i närheten de dagarna han vaknat på fel sida.

"Han ville köra mina hästar"

På lördag handlar det om sulky och spår sju, med Carl-Johan Jepson i vagnen.
– Han har vunnit lopp i både sulky och monté, så jag tror inte det gör någon större skillnad. Han gillar att vara med där framme och har visat sig vara startsnabb alla gånger när någon annan än jag kört, så vi får hoppas på det den här gången också. Carl-Johan sa när jag ringde att han ville köra mina hästar och jag tycker han kör bra. Med ett fint lopp kan det bli en plats, men självklart hade vi hoppats på ett bättre spår.

Mycket nytt på Elstar Rapida

Fuxen Elstar Rapida (V75-4) kommer också till start. Hästen har visat fin form på slutet i monté.
– Emilia, som red senast, var jättenöjd med honom. Det blev lite krångligt med spåren och han blev lite fast. Han känns väldigt fin efter det och formen verkar vara fortsatt god.
Sophia har deklarerat sen tidigare att det kommer bli nyheter beträffande huvudlag och balans.
– Det blir mycket ändringar på honom den här gången. Vi kommer plocka av framskorna, vilket är den första gången i karriären. Sen tänker vi sätta på ett norskt huvudlag, som han inte heller gått med tidigare. Ryckhuvan får även sitta kvar sen senast och det blir då första gången i sulkylopp som vi använder det. Jänkarvagn hade jag också tänkt mig, men frågan är hur Carl-Johan ställer sig till att volta med den när det är första gången och allt. Oavsett vad så är det självklart spännande att se vad som kan hända med alla dessa förändringar.
Han startar från ett femtespår i volten och distansen är lång.

Bästa chansen är...

– Han är normalt sett väldigt travsäker och öppnar dessutom bättre i volt än i autostart, så spåret är inget problem. Skulle det bära av till ledningen får Carl-Johan gärna testa där för han verkar trivas i den positionen och lång distans är hans bästa.
• Bäst chans på lördag?
– Jag tycker att de har likvärdiga chanser. Båda skall ses som outsiders, säger Sophia Jacobsen.

ANNONS

Ämnen i artikeln


  • Albin Engdahl

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.