Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Inte lämpligt att han har rollen som måldomare"

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Under fredagens tävlingar på Rommetravet delades det ut totalt tre bestraffningar, bland annat har Travronden tidigare skrivit om Nicklas Westerholm, som fick 1.000 kronor i böter för olämpligt uppträdande.
Måldomare under dagen? Svensk Travsports domarbas, Staffan Falk.

Publicerad:

Turerna kring Staffan Falks vara eller icke vara som måldomare har varit många. Bland annat ingick han i Solvallas måldomarnämnd under Elitloppshelgen i fjol, där han i efterhand ändrade sin uppfattning och tyckte att man agerat fel i fallet Bold Eagle.

Staffan Falk till vardags domarbas på Svensk Travsport, har hoppat in i måldomarnämnden då och då på olika banor, bland annat Solvalla, något som sportchef Petter Johansson varit kritisk kring. Under fredagen skedde det igen.
– Både måldomare och vice måldomare var sjuka. De ringde runt och försökte få in någon, så Staffan klev in. Jag själv fick tyvärr reda på det i efterhand, men det vi har kommit fram till är att Staffan Falk kan gå in i nämnden och vara med och stötta bakom, men han ska inte vara den som dömer. Vill de ha någon som de kan rådfråga, så ska han vara tillgänglig. Likaså ska han åka runt och kolla hur domarna runtom i landet dömer, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson, som även är Staffan Falks chef på förbundet.

Så det var alltså felaktigt att Staffan Falk agerade måldomare?
– Ja, det är helt riktigt. Det är inte lämpligt att han har rollen som måldomare, även om det som i det här fallet var kris.

Petter Johansson tycker inte det är fel i sig att Staffan Falk ingår i måldomarnämnden vid krisfall, så länge han inte är den som tar det slutgiltiga beslutet.
– Samtidigt är det så att man alltid kommer till någon spets, för att kontrollera säkerheten, att vi dömer enligt vårt tävlingsreglemente och har den bemanningen som krävs för det, valde han att ta uppgiften. Med facit i hand skulle han ha tagit ett steg tillbaka, agerat som en i nämnden och Romme skulle istället ha tagit in någon annan som måldomare.

Ännu viktigare kanske är att kontakta dig, som ändå är hans chef i vardagliga arbetet?
– Precis, men det är någonting som vi har rett ut internt.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.