Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Inte mätt antal skilsmässor än"

Foto:  Maria Holmén/Ronden
Foto: Maria Holmén/Ronden

Ett år har gått sedan den nya starttiden för V75 hade premiär. Sedan dess har Svante Båth hunnit samla på sig åsikter om förändringen som rör upp känslor.

Publicerad:

Lördagen den 15 augusti förra året startade V75 klockan 16.20 för första gången. Sedan dess har tiden varit standard på lördagarna och redan innan premiären var reaktionerna starka. Ett år senare utvärderar proffstränaren Svante Båth det nya konceptet. Han betonar att förändring alltid är känsligt och att man ska försöka se det ur så många perspektiv som möjligt. 

– Från min vinkel som aktiv så har det blivit klart sämre. Vi är ganska belastade redan som det är och nu försvinner en lördagkväll också. Okej, det blir någon timme på förmiddagen istället, men det är ingen kompensation. Många gånger handlar det dessutom om dubbeltrav och som det ser ut nu så är det inte speciellt genomtänkt. 
Båth berättar att det blir allt svårare att övertala olika catchdrivers att åka på dubbeltrav då tidsintervallen har blivit längre. 
– Det har blivit fler timmar mellan sista dagen på fredagen och sista loppet på lördagen. Jag vet faktiskt inte hur länge man orkar och lyckas övertala kuskarna att åka. 
Samtidigt påpekar tränaren sin ståndpunkt tidigt. 
– Skulle det visa sig att det här ger en så bra omsättning, då gynnar det våra prispengar. I så fall får vi helt enkelt bita oss blodiga i läppen. Jag skulle köra frukosttrav om det var tillräckligt lönsamt. 
– Fortsätter man med den senare starttiden så finns det saker man måste göra något åt. Som det är nu känns det som att man bara har skjutit på tiden och glömt allt det andra. 
Vad tänker du på då?
– Dels det här med dubbeltrav då, kanske skulle det vara bättre att köra lördag-söndag istället med en tidigare starttid på söndagen? Sedan är det allt runt omkring, alla mervärden. Omsättning och skilsmässor det kan vi mäta, eller hur? Däremot saker som Derbyfesten och Breeders Crown-festen till exempel... Man hinner inte med det när minglet och insläppet startar före defileringen till sista loppet. Det här är saker som hästägare värdesätter. Jag har inte kunnat medverka på de grejerna, man hinner inte helt enkelt. 
 

"Inkräktar på familjelivet"

Angående just hästägarna förklarar Båth att den senarelagda starttiden inte syns på deras fakturor, men att reaktionerna ändå är negativa. 
– Det är många hästägare som följer tävlingarna hemma och oavsett så inkräktar det på familjelivet. Travet kanske inte förlorar några tittarsiffror, men vi har inte mätt antalet skilsmässor än. Det inkräktar på familjelivet, allt förflyttar sig några timmar. 
– En annan sak som förbryllar mig lite grand är att man inte har jobbat hårdare för att till självkostnadspris kunna erbjuda till exempel flyg fram och tillbaka för kuskarna de här dagarna. Det kanske inte finns marknad för det, men jag tycker att det borde göra det. 
Var Båth står i frågan är tydligt och oavsett starttid framöver hoppas han på förändring. 
– Om det är så att ändringen av starttiden har en stor betydelse för omsättningen så måste Svensk Travsport och banorna själva ha ett koncept som möter det. Det är fortfarande problem när man kommer till banorna och de tror att deras grej är helt unik, och det är den för den banan, men inte för oss som gör det varje lördag. Det ska vara invigningar och banan ska stängas. Då glömmer man helt bort varför vi har invigningen egentligen – det är på grund av hästarna och det är hästarna som ska vara i centrum. Då behöver vi få tid till att värma. Det känns som att sportchefer tycker att man är gnällig på grund av tre-fyra minuter, men det är tid vi behöver för att värma våra hästar. 
Det låter verkligen som att du har reflekterat över det här. 
– Ja, och det kanske låter hemskt att säga, men allt bottnar i logik. Det kanske låter som en klyscha men det handlar om att sätta hästen i centrum, avslutar Båth.
ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.