Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Isbana på Umåker

Foto: THORE LARSSON/ALN
Robert Dunder bakom Oleander Face. Foto: THORE LARSSON/ALN

Isbanan är redan på plats på Umåker samtidigt som Bodentravet har is i magen.
– Vi tar ett nytt beslut efter torsdag, säger David Zimmer.

Publicerad:

Precis som i fjol beslutades nyligen att det ska vara isbana på Umåker. Isbanan är klar och redan på lördag är det dags för den första tävlingen på det nya underlaget.
Tränaren Robert Dunder valdes i somras in i bankommittén som har varit med och fattat beslutet.
– Vi hade inte mycket till val för banan var redan stenfrusen. För att vi skulle kunna ha en tävlingsbar bana så var det tvungen. Jag ser hellre en isbana än en stenhård sommarbana, säger Dunder.
Han förklarar att det finns ekonomiska aspekter att ta hänsyn till.
– VI har väl inte riktigt de resurserna att skrapa av banan varje gång det har snöat. Nu har det snöat här ända sedan i söndags och framöver kommer det att komma snöblandat regn. Det skulle kosta oerhört mycket pengar att försöka hålla i ordning en vanlig bana. Sedan är det bättre med isbana för att veta att hästarna får fäste. Då kör man med brodd och vet att man får fäste.
Ser du några andra fördelar med isbana?
– Just nu är det i alla fall ingen som drar någon fördel av det, men när vi som håller till här har hunnit träna på det så kanske vi har lite fördelar gentemot de som tränar på grus eftersom det är annorlunda.
Hur fungerade det förra året?
– Det fungerade bra. Vi hade tur med att vi alltid fick kalla nätter inför våra travdagar här, för annars hade vi mycket regn. I år kom vintern tidigare och skulle det vara så att det blir varmt framöver, då får vi ta bort isen helt enkelt.

"Brukar bli i december"

På Bodentravet har man tävlingar redan i morgon. Där är det fortfarande vanlig grusbana som gäller, berättar David Zimmer.
– Vi kommer att ploga bort snön och köra på det material som finns och vi räknar med att köra på grusbana. Vi hade en fantastisk bana senast, då kunde man köra med valfri balans. Den här gången tror jag kanske att man kommer att behöva hakar, säger Zimmer.
Efter torsdagens tävlingar?
– Då kommer vi att ta ett nytt beslut. Här uppe handlar det inte om vi kommer att ha isbana utan när. Anledningen till att vi inte har gjort det redan nu är att vi inte vill göra den förändringen mellan anmälningar och tävlingstillfälle. Beslutet kommer att tas av banmästaren och mig i samråd med de aktiva. Det brukar blir i december någon gång.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.