Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Jag är bekymrad"

Foto: Leif Norberg/ALN
Bodentravet tappar en tävlingsdag nästa år. Foto: Leif Norberg/ALN

Bodentravets David Zimmer är besviken över att tappa en tävlingsdag under 2017. Han hör varningsklockarna i norr och är orolig över utvecklingen.
– Jag är mest bekymrad över att flera aktiva kan komma att sluta.

Publicerad:

Det kanske inte låter så alarmerande att tappa en tävlingsdag, men när David Zimmer utvecklar sitt resonemang kommer det hela i ett annat ljus.
– Jag tycker att vi har underlag här uppe i Boden för 35 tävlings­dagar. Nu får vi 29 nästa år, men jag hade även varit besviken med 30.
Boden skiljer sig från de flesta andra banor genom att ha ovanligt många utländska gäster i loppen. De flesta kommer från Finland.
– Jag uppskattar att de finska ekipagen tar upp ungefär 30 procent av starttillfällena i varmblods­loppen. Jag är positiv till att de tävlar hos oss och förbättrar sporten, men samtidigt måste vi kompenseras för detta. Det är tufft när våra egna tränare inte kan starta i vanliga lopp trots 400-500 startpoäng, fortsätter David Zimmer, som i det näst sista utkastet om tävlingsdagar inför 2017 såg ut att tappa två dagar.
– Men att ST skulle ta bort två dag­ar från oss såg jag helt enkelt inte hända. Det hade i sådana fall varit helt sjukt. Nu tillförde de en V65-dag under Kriterielördagen (kvällstrav), vilket gjorde att vi landade på minus en dag. Jag är som sagt inte nöjd med det heller och tycker dessutom att det känns konstigt att behöva tjata till sig dagar på det här sättet.

Grundproblemet enligt Zimmer är att de finska gästerna inte räknas på rätt sätt. Han nämner också de avstånd till andra banor under vinterhalvåret som är en realitet för de aktiva på landets nordligaste travbana.
– Alternativen är att åka 30 mil till Umeå eller 55 mil till Sundsvall. Tidigare hade vi möjligheten att starta våra hästar i finska Torneå, då inte startpoängen räckte till. Numera kör dock den banan bara åtta-nio tävlingsdagar per år mot 20-25 som var fallet för några år sedan. Det är stor skillnad.

Även grannbanan i Skellefteå (sommarbana) tappar en tävlingsdag under 2017, medan Umåker minskar med två. Så  det hade kunnat vara större utdelning uppe i norr.
– Bodentravet har bara en V75-dag per år och visst skulle vi vilja köra fler än så och kanske utnyttja samarbetet med Finland som Färje­stad gör med sitt Unionstrav med Norge. Men just nu ser jag allvar­ligare på att många av de aktiva klagar över dåliga starttillfällen i vanliga lopp. Risken är tyvärr att en hel del väljer att sluta, avslutar David Zimmer.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.