Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Jag blev alldeles tårögd"

Foto: MICKE GUSTAFSSON/ALN
Volstead efter segern i Ego Boys Minne. Foto: MICKE GUSTAFSSON/ALN

Stor dramatik följdes av hemmajubel när Hans R Strömberg satte dit storskrällen Olympic Torch i Sommartravets final på Rättvik.

Publicerad:

På förhand målades Sommartravets final (V75-7) upp som en duell mellan Conrad Lugauers Sahara One och Mattias Djuses Minnestads Dubai. Det blev det förvisso, men när röken hade lagt sig stavades vinnarekipaget Olympic Torch och Hans R Strömberg. Efter en sen lucka och små marginaler på upploppet sköt Olypich Torch till sylvasst den sista biten och tog sig förbi ledande Sahara One precis innan linjen. Förstapriset var hela 300.000 kronor och det var en känslosam hemmatränare som tog emot publikens jubel efteråt. 

– Det känns helt fantastiskt. Jag tvekade på om jag skulle gå 700 kvar eller inte och bestämde mig för att sitta kvar. Sedan löste det sig på upploppet och det var små marginaler, men det var lagligt i alla fall, sade Strömberg och syftade på att hans vagn kom in några centimeter framför Stay Alert och Ulf Eriksson.
 
Olympic Torch (e. Victory Abroad – Mrs Moose) är en fyraårig valack som tränas av Hans R Strömberg, ägs av tränaren själv tillsammans med flera andra och är uppfödd av Deseks AB i Vara. 
Publiken hade redan tagit emot hemmatränaren i samband med tredje avdelningen när On Track Piraten visade upp sig för sina supportrar. 
– Det var fantastiskt, jag blev alldeles tårögd när vi åkte förbi publiken här, sade en glad Strömberg.
 
Under finalen av Sommartravet hade det varit dramatik redan i den första svängen då de två förhandsfavoriterna jagade ledningen och försökte försvara andraspåret. Invändiga Minnestads Dubai tog till en galopp när ekipagen stötte ihop med varandra. Mattias Djuse skickade en lång blick mot Conrad Lugauer innan han kunde ta ur hästen ur fältet. Djuse lyckades dock få förhandsfavoriten i trav igen och körde fram utvändigt om Lugauer och Sahara One igen. men inledningen och ett lopp utvändigt om ledaren satte sig i benen på Minnestads Dubai som inte kunde göra sig gällande när upploppet väl kom. Sahara One och Conrad Lugauer tog han om andrapriset bakom Olympic Torch. Ulf Eriksson och Stay Alert spurtade bra till tredjepriset. 
 
Storfavoriten Volstead imponerade på nytt tillsammans med Örjan Kihlström i V75-3. Ekipaget tog ledningen tidigt i Ego Boys Minne och stannade där hela vägen. Efter ett varv på 1.12,7 hade Volstead inga problem med att hålla konkurrenterna bakom sig. 
– Han hade tussarna kvar och han kändes jättefin, berättade Kihlström efteråt.
 
V75-6 bjöd på en riktig storskräll. Flera betrodda hästar, däribland Digital Control som fick trava i ledningen, kastade in handduken inför slutsvängen och när upploppet kom så såg det ut som att Catch The Cash och Oskar J Andersson hade kopplat segergreppet efter ett lopp i tredje utvändigt. Den sista biten kom dock Faith Hill och Örjan Kihlström med en bra spurt och tog sig förbi den sista biten. Ekipaget var spelat till två procent på V75.
 
Al's Winnermede får vänta på första årssegern ett tag till. I V75-1 så lyckades Ulf Ohlsson köra Mellby Apollo till spets och därifrån inte släppa någon förbi sig. Favoriten Al's Winnermede och Svante Ericsson valde att vänta med attacken från köpositionen till den sista bortre långsidan. Trots en bra slutsväng så lyckades ekipaget aldrig koppla grepp om Reijo Liljendals Mellby Apollo som vann knappt men säkert. Segern var Mellby Apollos andra för året. Al's Winnermede fick nöja sig med årets femte andraplats.
 
Ilikeitlikethat tog hand om täten tillsammans med Marcus Hultman i V75-2. Favoriten Smokey Herman fick nöja sig med rygg på ledaren för att sedan galoppera under slutsvängen.  Ilikeitlikethat bröt ut kraftigt in på upploppet men lyckades trots det att svara på en duktig Tiger Woodland som attackerade under slutsvängen. 
– Vi kom till ledningen rätt så lätt, det trodde jag inte på förhand. När Jormas häst tröttnade på upploppet så trodde han att det var klart, men när Kims häst kom så skärpte han till sig. Det här var min första seger på en V75-lördag. Tidigare har jag vunnit något rikstotoförsök på onsdagar, sade Marcus Hultman efter segern. 
 
Lördagsloppet (V75-4) blev en händelserik historia. Örjan Kihlström hittade till ledningen med Ulf Stenströmers Kapten Haddock. Han fick dock utvändigt sällskap av favoriten Coolwater In, som i sin tur avlöstes av Get A Winner och Ulf Eriksson. Kapten Haddock var slagen i ledningen in i slutsvängen och galopperade och orsakade turbulens längre bak i fältet. Get A Winner och Ulf Eriksson fortsatte framåt och lyckades hålla hela vägen in i mål efter ett lopp först i andraspår. Segern var klart imponerande. 
 
V75-5 öppnades med en rejäl körning om täten där Enjoy Boko och Torbjörn Jansson till slut lyckades hålla upp innerspåret trots ett par galoppsteg in i kurvan. Utvändigt hamnade Focus Håleryd samtidigt som Ulf Ohlsson hittade ner i rygg på ledaren med Donato E. Tempot hölls uppe och Kenneth Haugstad såg ut att ha kopplat grepp om segern över upploppet tillsammans med Playboy Face – men Ulf Ohlsson och Donato E. fick luckan till slut och lyckades spurta sig förbi den sista biten. 
 
Rätt rad
8 – 4 – 2 – 10 – 6 – 12 – 8 
 
Utdelning
7 rätt: 4.081.602 kr
6 rätt: 10.371 kr
5 rätt: 320 kr
ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.