Sveriges ledande travtidning
ANNONS

”Jag skulle vara korkad om...”

Utkastad ur Frankrike är Jos Verbeeck revanschsugen. Och när han fick chansen att köra Un Mec d'Heripre i Elitloppet fanns det inget att tveka på.
– Jag skulle vara korkad om jag tackade nej.

Publicerad:

Jos Verbeeck är travets enda riktiga stjärna med rockstatus. Belgaren med ett av världens bästa cv som travkusk, tillhörde toppskiktet i Frankrike när han i höstas stoppades från att köra lopp. Anledningen var att han inte betalat de skatter som fransmännen ansåg sig ha rätt till.
– Fransmännen hävdar att om jag betalar det de anser så kan jag börja köra lopp där i morrn. Men jag har ju redan betalat min skatt i Belgien där jag bor, så nu drar mina advokater det här inför EU-rätten. Jag har gjort rätt för mig och enligt mina advokater kommer det här stå fransmännen dyrt, säger Jos Verbeeck.

Han är kritisk till hur han hanterats av de franska myndigheterna och franska förbundet.
– I Frankrike går man efter franska regler, men landet tillhör faktiskt EU. Jag bor i Belgien och har inte varit i Frankrike mer än för att jobba, vilket jag heller inte gjort mer än 180 dagar om året, och det är fullt tillåtet. Ändå har de ”fänglslat” mig i Frankrike. 

Verbeeck håller igång, både på hemmaplan Belgien och Italien.
– Jag kör i princip varje helg i Italien, dessutom kör jag jobb varje dag hemma. Jag har 18 hästar i träning för tillfället och det kräver förstås sin tid.

Möjligheten att åter få kliva in i hetluften var efterlängtad och Jos behövde ingen som helst betänketid.
– Jag fick förfrågan att köra Un Mec d'Heripre i Elitloppet i helgen av Fabrice Souloy och jag vore ju korkad om jag inte svarade ja. Bird Parker kan vara aktuell för Harper Hanovers Lopp och det är ju en häst som jag kört en hel del förut.

Jos Verbeeck tycker inte att han tappat formen även om han inte kört bland de bästa kuskarna på sistone.
– Nej, jag kör så mycket att jag tycker jag håller stilen. Nästa storlopp jag kör blir Gran Premio d'Europa där Traders är högaktuell. Får vi ett bra läge så åker vi dit.

Duger Un Mec d'Heripre i Elitloppet?
– Spåren är så otroligt avgörande i Elitloppet. Går det att beställa spår två eller tre? Hästen är nog tillräckligt bra, men det är mycket annat som ska klaffa den där dagen.

Jos Verbeeck vet, han har vunnit Elitloppet två gånger; med Sea Cove och Remington Crown. Senast han körde loppet var med Timoko som var trea år 2013. Jos Verbeeck körde då på ”dispens” eftersom han hade en skuld till Svensk Travsport efter en tidigare förseelse, men denna är numera reglerad.

Däremot är Franck Nivard, vilken är aktuell som kusk på Your Highness ännu en bit ifrån att få köra Elitloppet. Han har nämligen inte betalat de 10 000 kronor han fick i böter när han blev diskvalificerad för trängning bakom just Un Mec d'Heripre i Hugo Åbergs Memorial 2014.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.