Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Jag tror att det är mycket utveckling kvar i henne"

Foto: Matilda Öhrman/TR Bild
Rose Mary och André Eklundh. Foto: Matilda Öhrman/TR Bild

Som treåring var Rose Mary skadad. I april presenterade hon sig för den breda massan när hon stod pall för en 1.06-öppning. Drygt två månader senare är hon i final i Stosprintern.
– Allting har gått väldigt fort, men hon vill verkligen springa och tävla, säger ­André Eklundh.

Publicerad:

Två dagar före Kriterieauktionen köpte Peter Bronsman och Johan Lagerqvist stoet efter att Peters fru Anki fastnat för henne i ett videoklipp. André Eklundh fick uppdraget att träna henne och redan som tvååring var hon ute och kvalade. – Tanken var att hon skulle debutera våren som treåring men samma dag som hon skulle gå ett finslipande jobb var hon tjock i ett ben och först trodde veterinärerna att hon hade en skada på ringbandet men det visade sig på en undersökning hos Jonas Tornell att hon hade en skada långt ned på gaffelbandet, en ovanlig typ av skada. 

Storfavorit i debuten

Treårssäsongen spolierades och först som fyraåring kom hon ut på tävlingsbanan igen. I början av 2018 kvalade hon på 1.17,1.
– Jag hade inte haft några riktigt bra banor att trycka till på i jobben så jag tyckte att hon kunde få löpa ut sista halvvarvet och när det gick 1.10,7 utan att det kändes som att jag körde så mycket förstod jag att det var lite extra.

Kvalet gav eko – i debuten var hon spelad till otroligt låga 11 för 10.
– Inte ofta man har sådana debutanter och det var ju helt oförsvarbart också visade det sig eftersom hon inte satte en fot rätt. Tv-reporten Matteus Lillieborg hade sett kvalet så det blev lite surr direkt om henne.

Stod pall för 1.06-öppning

Det var dock först i slutet av april som hon presenterade sig på allvar då hon vann ett Diamantsto-­försök på Jägersro över medel­distans trots att hon tvingades till 1.06,6 första halvvarvet.
– Då visade hon vilken kapacitet hon har. Att stå pall för det i femte starten är riktigt bra. Jag tror det är mycket utveckling kvar i henne. Allting har ju gått väldigt fort så det är tufft att säga att hon ska matcha de absolut bästa redan nu men jag tror att hon duger bra på sikt.

"Kommer bra överens med tjejer!"

I försöket förlorade hon med en läpp efter att ha fått bestämma från ledningen.
– Innerst inne tyckte jag ­kanske att hon skulle ha vunnit men jag var inte besviken så. Hon hade halsinfektion på Solvalla och fick en kraftig febersläng efter det i samband med vaccination så det fanns inte så mycket tid att förberedda henne på. Jag hoppas och tror att hon ska vara vassare nu.

Dina reklamhästar har alla varit ston – Rose Mary, Florida Queen och Felicity Shagwell.
– Jag har ingen direkt förklaring på det. När jag jobbade hos Thomas Uhrberg var mina bästa passhästar också ston, Ausa T.Y.C. och Ronda Brick. Jag har väl alltid kommit bra överens med tjejer helt ­enkelt!

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.