Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jagar ny klassisk triumf

Foto: GÖRAN LINDSKOG/SIDMAKARN
Foto: GÖRAN LINDSKOG/SIDMAKARN

1996 tog han sin första klassiska storloppsseger på ­Solvalla. 20 år senare kan cirkeln slutas på gamla hemma­banan.

Publicerad:

Ola Samuelsson är uppväxt i Duvbo, ”Solvallas bortre långsida” som han själv beskriver barndomshemmet, men tog ett avgörande beslut i början av 2011 och flyttade ner till Skåne och Jägersro. 

På Lutfi Kolgjinis Vomb har han ur ett litet material plockat fram flera dugliga unghästtalanger – miljonärskan Diamond River exempelvis – och på söndag har han chansen på en klassisk titel när Fantasy River går ut i finalen av Svenskt Trav-Oaks. 
– Hon har varit med och huggit i samtliga stora stolopp under året och tillhör definitivt de tio bästa stona i kullen, säger Ola Samuelsson.

Oaks har Jägersrotränaren ett speciellt förhållande till.  I 1996 års upplaga serverade Jorma Kontio Hannah Newmen en helt perfekt resa i andra ytter i hårt tempo och den säkra storsegern var Ola Samuelssons första. 
– Oaks var speciellt för det var första gången jag lejde bort styrningen i försök och final. Jorma Kontio var lite ”exotisk” för oss i Sverige just då och det var väl mitt ”fel” att han kort senare började etablera sig här, säger han.

Samuelsson ångrar inte sin flytt till Skåne.
– Alla vet hur bra träningsförhållande det är på Vomb och jag har svårt att se att jag skulle nått samma resultat i Stockholm med samma hästmaterial, säger han och fortsätter:
– Det är ett jäkla gnuggande efter nya talanger idag. Som det ser ut just nu är det tajt och de flesta har inte material så de kan ösa ur ladan.

20 år senare är han tillbaka i finrummet på hans gamla jaktmark, nationalarenan Solvalla. 
– Fast ”nationalarena” känns det inte som längre tyvärr. Banan har tappat mycket i status de senaste åren och fredagstävlingarna är ingen rolig historia. Jag ska inte gnälla för vi är säkert inte mycket bättre på Jägersro, men Kriteriehelgen var en mycket större grej publikmässigt när jag var tränare där, säger han.   

Ola Samuelsson har i alla fall chansen att sluta Oaks-cirkeln med Fantasy River. 
– Seger hade varit jättestort för­stås, Oaks tillhör fortfarande ett av de större loppen i min bok, säger han.

Årets upplaga är vidöppen och Fantasy River var en av försöksvinnarna.  Ola tror på sin tjej, men är samtidigt realist.  
– Om Hannah Newmen var som ett stort ånglok är söndagens finalist mer den nya generationens travare. I E3-finalen hade hon ingen toppform och vi tog en chansning med det helstängda huvudlaget, det gjorde henne tyvärr bara för laddad. I Quick Pay Pokalen var hästen inte heller på topp utan avgjorde mer på skalle. ­Senast var hon spänstigare och jag tror att hon är på väg att hitta toppformen igen, berättar Ola Samuelsson. 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.