Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jagar sjunde raka segern

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
På lördag jagar Månprinsen A.M. och Gunnar Melander en ny seger. Ekipaget startar i Vårbjörken på Umåker. Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD

Månprinsen A.M. har börjat året med tre raka segrar på lika många starter och då har sommarträningen inte börjat ännu.
– Det kommer göra honom rappare framöver när jag kan börja spetsa till honom i träningen , säger Gunnar Melander inför V75-starten i Umeå på lördag.

Publicerad:

Månprinsen A.M. (V75-5) avslutade förra året med tre raka segrar och har inlett 2018 på samma sätt. Först vann han årsdebuten i Bollnäs och därefter segrade han i ett V75-lopp på Romme under påskhelgen. I förra veckan kom seger nummer tre för i år när han långspurtade hem ett V86-lopp.
– Månprinsen A.M. har gjort fina lopp i år även om han inte är i toppform ännu. Han går fortfarande vinterträning då vi har mycket snö kvar här uppe. Han går fortfarande med brodd i träning och jag vill inte vässa honom med brodd. Det vågar jag inte för att riskera att köra på någon skada eller så, säger Gunnar Melander.

"Riktigt flygande till slut"

Därför är Dannerotränaren nöjd med att det funnits passande lopp att starta i, så han får komma undan för undan med loppen.
– I år har vi haft tur att det funnits lopp åt honom med jämna mellanrum och det har passat att starta på lite under våren.

Gunnar Melander tror också att Månprinsen A.M. kommer bli ännu vassare när han kan börja träna hästen utan brodd.
– Vi har inte kommit till sommarträningen ännu, men när vi når dit kan jag spetsa till honom, vilket gör honom rappare. Med sommarträning kan jag få honom att bli så där riktigt flygande till slut i loppen som han varit ibland, även om han redan i år avslutat med lätthet i loppen.

Först Solvalla – sedan Finland

Det första stora målet i år för Månprinsen A.M. är Elitkampen på Solvalla under elitloppshelgen. Där har han varit med tre gånger tidigare. 2014 blev det galopp i första sväng, 2015 slutade han tvåa bakom Lannem Silje och förra året blev det en tredjeplats bakom Polara och Kleppe Slauren.
– Det är alltid trevligt att vara med där under elitloppshelgen och det loppet siktar vi på, säger Melander.

Sedan planerar Melander att prova lyckan i storloppet i Härmä i Finland som avgörs under midsommarhelgen. Där var Månprinsen A.M. med får två år sedan, då man körde försök och final dagarna efter varandra.
– Den gången fick vi ge oss för Jokivarren Kunkku i finalen. Förra året stod vi över det loppet då det är tufft att starta två dagar i rad. I år har man gjort om det och kör bara ett lopp så då är tanken att vi ska dit. Det var en riktig höjdpunkt när vi var där för två år sedan och det var ett trevligt arrangemang runt omkring loppet. Man får uppleva mycket med en sådan här bra häst, säger Melander.

"Väldigt fint lopp på lördag"

Närmaste uppgiften är dock redan på lördag i Umeå i Vårbjörken, ett lopp som han vann både 2014 och 2015. Båda dessa upplagor avgjordes över 2140 meter. Därefter har det varit kort distans i detta lopp, precis som det är på lördag.
– Månprinsen A.M. har vunnit med krafter kvar i årets tre starter och förhoppningen är att han gör ett bra lopp på lördag, så får vi se hur långt det räcker. Spåret blev rätt hyfsat då han är som allra raskat från början när han har spår fyra eller fem och är bakom startbilen. Han har avslutat neråt 1.20 i 700 meter i de senaste loppen utan att jag kört på honom så han ska väl kunna springa det även en längre bit som 1.600 meter. Sedan beror det på hur vi kommer till från början. Loppet på lördag blev också ett väldigt fint lopp med riktigt bra snabbloppare på startlinjen.

Ingen jänkarvagn

Inför loppet på Romme näst senast värmde Gunnar Melander sin häst i en ny vagn, men till loppet satt den vanliga sulkyn på igen.
– Jag provade en typ av jänkarvagn på honom i värmningen den gången, men den trivdes han inte i. Därför fick han tävla i sin vanliga vagn. Den hade han även senast och på lördag kommer han tävla i samma vagn. Det blir inga ändringar och han kommer tävla utan brodd i skorna precis som i de två senaste loppen, säger Gunnar Melander.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.