Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jansson kör egentränat i E3-finalen

Foto: Lennart Kihlman/ALN
Zebulon Pike segerdefilerar tillsammans med Torbjörn Jansson efter E3-kvalet på Färjestad. Foto: Lennart Kihlman/ALN

Lånekusk i tio av de tolv senaste finalerna – nu har han äntligen kvalat in en häst från egna stallet.
Torbjörn Janssons Zebulon Pike är en av tolv hästar som gör upp om segern i E3-finalen för hingstar och valacker.

Publicerad:

Han började försökstävlingarna på Färjestad med att kvala in en häst åt en annan tränare. Från positionen utvändigt om ledaren höll Peter G Norman-tränade Sheilah Laday till andrapriset och särskilt förvånad kunde väl ingen vara. Inte med tanke på vem som satt i sulkyn. Av de tolv senaste E3-finalerna har Torbjörn Jansson kört i tio och nu kvalade han alltså in ännu en häst. 
Mer uppseendeväckande var hans andra finalist för dagen. För av de där tio finalstyrningarna har han i samtliga fall kört som lånekusk, men nu till helgen blir det ändring på den saken. Zebulon Pike, som slutade tvåa i ett av försöken för hingstar och valacker, tränas nämligen av Torbjörn Jansson själv.
– Man är väl lite för rutinerad för att blåsa upp sig över det. Och när man väl sitter där i själva loppet har man ju inte tid att tänka på sådana saker – men jo, det är väl klart att det känns bättre att kvala in en häst som man själv har i träning, säger Torbjörn Jansson och fortsätter:
– För mig som yrkesmänniska är det alldeles självklart. Det är ju det här man kämpar för.

En av landets mest anlitade lånekuskar

Zebulon Pike är Torbjörn Janssons första egentränade häst i ett stort årgångslopp sedan 2014 då Sing A Song tog sig till final i Breeders Crown för treåriga ston. Och för att hitta nästa finalist dessförinnan får man backa bandet ytterligare fem år. Till 2009 och Kriss Kross Face som kvalade in till Uppfödningslöpningen.
– Det blir ju så. Jag har så litet stall nuförtiden och då det svårt att få fram några årgångstoppar.
Torbjörn Jansson är sedan många år tillbaka en av landets mest anlitade lånekuskar, men han bedriver också träningsverksamhet på sin gård i Almunge utanför Uppsala. 15 hästar finns på träningslistan och han tycker fortfarande att det är lika roligt att träna häst i dag som när han började.
– Absolut. Jag jobbar hårt fysiskt och är i gång för jämnan. Jag tränar hela förmiddagarna, skor hästar och kör hästtransporten – jag är med på det mesta. Det är ju mitt liv, det här, säger Torbjörn Jansson och fortsätter:
– För att ha så litet antal hästar går det faktiskt rätt hyggligt. Hästarna vinner kanske inte så ofta, men de gör nästan alltid bra lopp.

"Har ett kolossalt driv"

Hästen som gav Torbjörn Jansson den efterlängtade finalplatsen fick han in i träning i våras. Zebulon Pike startade fem gånger som tvååring utan att hamna bland de tre första, men i mitten på maj kom första segern i ett E3 Bonus-lopp på Färjestad – samma bana som han kvalade in till E3-finalen på. 
– Mats Remneby tränade hästen i fjol, men han skulle operera en höft så han lämnade in två hästar hos mig. Förutom Zebulon även R.H. Garanti som också var ute i E3-kvalet. Båda hästarna var i jättefin kondition när de kom så det var bara att tacka och ta emot.
Hur skulle du beskriva Zebulon Pike?
– Han är stor och lite tung i stilen, men har ett kolossalt driv. Sedan är han lite stökig att handskas med, men det är inget elakt i honom. Han förstår inte helt enkelt och har hoppat och haft sig ibland.
Senast skötte han sig dock med den äran. Torbjörn Jansson höll upp innerspåret med hästen, men lämnade motvilligt ifrån ledningen till Christoffer Eriksson och Summer Wein. Från positionen rygg på ledaren styrdes Zebulon Pike sedan ut på upploppet, tog sig förbi Summer Wein, och hann så när ifatt Al’s Espresious som vann med en nos. 
– Han öppnade bra och höll ledningen rätt så lätt. Men sedan fick vi brutal press och till slut valde jag att släppa efter 600–700 meter. När vi kom in på upploppet började de att tröttna framför mig och jag fick ta upp hästen och backa ut honom. Han är ju stor och gänglig och kom inte i gång riktigt, men var ju nära att hinna dit ändå. Han var jättebra helt enkelt.

Hyser inga större segerförhoppningar

Far till Zebulon Pike är tyskfödde Zerberus som sprang in över fem miljoner kronor i bland andra Börje Bs Johanssons träning. Hans avkommor har inte rosat marknaden på sistone, men nu är alltså en av dem E3-finalist.
– Zerberus minns jag väl. Jag körde honom aldrig, men såg honom många gånger. Det var ju en kanonhäst, det också, säger Torbjörn Jansson, som har vunnit E3 vid fyra tillfällen. 
Två gånger om med Svante Båths Malabar Circle Ås 2002, korta finalen för hingstar och valacker med tillika Båth-tränade Staro Showbiz året före och senast stonas långa final 2010 med Roger Walmanns Tamla Celeber. På lördag finns chansen att vinna även som tränare när Zebulon Pike startar från spår tio bakom bilen, men Jansson hyser inga större segerförhoppningar. I stället är siktet inställt på en mindre del av den digra prissumman.
– Vi har en liten chans att sluta bland de fem–sex främsta. Han är så pass stark och går alltid in i mål. Har vi lite tur i loppet tar han nog en slant, det tror jag faktiskt. Han har visat att han har hög kapacitet och vi hoppas ju att han ska fortsätta att utvecklas ytterligare.
Den här gången fick du vänta i nästan tre år, hur länge dröjer det innan du har en egentränad häst i en årgångsfinal igen?
– Ja, till nästa E3! Nej då, skämt åsido, det vet man aldrig. Vi får ligga i så får vi se när det händer igen.

 

FAKTA

Torbjörn Jansson väljer – unghästarna som betytt mest

Meadow Road (e. Madison Avenue, u. Francessa)

"Han hade jag redan från början och till slut blev han ju en av världens bästa hästar. Meadow Road hade en väldig personlighet. Det är svårt att förklara, men han var speciell. Jag hade mycket problem med honom som unghäst, men när det väl började att lossna blev han ruskig. Han var så in i helsike bra."

Icora Tilly (e. Fakir du Vivier, u. Cikora Tilly)

"Icora Tilly måste naturligtvis vara med på en sådan här lista. Det är bara Meadow Road som är före henne. Hon vann massor av lopp och visade att hon var en av de bästa i sin kull. Jag tog ut henne i öppna klassen i Kriteriet 1986 i stället för Oaks och där slutade hon tvåa."

Dalene Broline (e. Hickory Smoke, u. Princess Hanover)

"Jag var väldigt ny som tränare – det här var till och med före Meadow Road – och det var så klart kul att få fram en riktigt bra häst. Hon vann Guldstoet och tog sig till final i Kriteriet 1981."

Lusty Yankee (e. Smoking Yankee, u. Lustra Nibs)

"En häst som blev bra väldigt tidigt. Han vann bland annat Stora Treåringspriset 1988, det som i dag är E3.

FAKTA

Torbjörn Janssons uppsittningar i E3-finalerna 2014–2017:

2017: Sheilah Laday (Peter G Norman), Zebulon Pike (egen träning).

2016: Zahara Goj (Sten O Jansson), båda finalerna, Super Nice (Sten O Jansson), Pastore Bob (Stefan P Pettersson).

2015: Conny Sisu (Ari-Pekka Pakkanen), Västerbo Hard Cash (Roger Walmann), Cerveza (Björn Lindblom).

2014: Origo Tilly (Heikki Pekkala), båda finalerna, Sparkling Kronos (Roger Walmann).

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.