Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Joakim Lövgren: "Synd att behöva gå så långt"

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
Joakim Lövgren. Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75

Joakim Lövgren förde Jägersrotränarnas talan under protestaktionen på Malmöbanan under onsdagskvällen.
Nu hoppas han att aktionen leder till förändring.
– Vi fattar att vi inte kan få igenom allting, men det ska inte vara så att vi inte ens ingår i beslutsfattandet, säger han.

Publicerad:

På vägen hem från Jägersros tävlingskväll sammanfattar Joakim Lövgren aktionen.
– Jag tycker väl att det känns synd att det ska behöva gå så här långt. Det har varit frustrerande tidigare när Travtränarnas Riksförbund blivit nonchalerade.
När kom ni överens om det här tilltaget?
– Det är en direkt konsekvens den uppgivenhet som TR:s styrelse upplevde i fredags.

Uppgifter gör gällande att det spikades på ett möte vid 15-tiden i går. 
– Nja, vi har haft möten tidigare också. Under helgen har vi haft en hel del diskussioner i konstruktiv anda. Vi vill tävla, vi vill att såväl hästägare som spelare och publik tycker att det är kul. Vi vill inte ha negativa rubriker men vi har utan framgång försökt använda de demokratiska kanaler som finns. 

"Kände sig överkörda"

Aktionen riktade sig mot den beslutsprocess som ägt rum från centralt håll gällande tävlingsplaneringen.
– TR:s ledning kände sig helt överkörda, beslutet fattades redan innan det möte som de hade i fredags – något de inte blev informerade om. Förra veckans agerande var som en provokation och någonstans finns det en gräns. Det här är inte första, inte femte eller tionde gången, det är snarare en kultur. 
Att TR inte informeras?
– Ja, att man inte förankrar sina beslut i de olika leden. Många av de här besluten innebär försämringar för oss aktiva och vi har fått tugga i oss enormt se senaste åren. Det här är våra jobb, vår näring.

"Vi måste få bemöta"

Förstår du att man fattar vissa beslut med spelet som huvudsakligt riktmärke?
– Ja. Men det måste vi få bemöta när det går så långt att besluten inte är i en symbios. Vi tycker inte att symbiosen mellan sporten och spelet är helt sund, när vi ser hästägare och uppfödare som avvecklar till exxempel.
– Från vårt perspektiv är vi som aktiva personer som har ansvar för sporten. Det är vi som ska finna nya kunder, ansvara för vår personal och sådana bitar. När det kommer beslut som är ett hot mot vår verksamhet måste vi åtminstone vara informerade innan och berätta vad vi tycker. 
Vad vill ni få ut av den är aktionen?
– Att det blir en ny tideräkning. ATG och ST ska vänja sig vid att stämma av ordentligt med de aktiva innan beslut tas och vi ska vara informerade. 35 % av hästarna är del- eller helägda av tränarna och att inte TR ska vara en remissinstans tycker vi är fel.

Ber om ursäkt – till Ceka

Amatörtränaren Edvin Ceka riktade kritik mot aktionen då han inte informerats och att hans häst, Rigoletto Jet, blev lidande av det.
– Jättebeklagligt. Det var den mänskliga faktorn då det blev ett missförstånd mellan en aktiv och Edvin. Vi hade en handlingsplan för hur det skulle kommuniceras ut till de aktiva så att alla skulla vara informerade. Lite smolk i bägaren för aktionens genomförande, vi ville inget annat än att alla skulle få reda på det och vi vill be om ursäkt till Edvin Ceka.

FAKTA

Det hände på Jägersro under onsdagskvällen

Inför V86-1 ställde sig Jägersrotränarna vid galoppbanan och vägrade att köra upp till banan och defilera med sina hästar. Protesten höll i sig i en kvart vilket medförde att Solvallas sjätte lopp, V86-2, kördes före V86-1 och sådan blev ordningen under hela V86-omgången sedan.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.