Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kall stjärna till Tjomsland

Foto: URBAN KIHLMAN/ALN
Gylden Balder vid segern på Färjestad i september 2014. Foto: URBAN KIHLMAN/ALN

Han har redan världens bästa kallblod Tekno Odin. Nu har Öystein Tjomsland förstärkt sin kallblodsarmada ytterligare med trippelmiljonären Gylden Balder.

Publicerad:

Det är en extremt skadedrabbad men högkapabel nioåring, årskamrat med Tekno Odin, som kommer till Öysteins norska träningsanläggning i Sögne. Detta för att träna på den välrenommerade sandbanan.
– Det är en stor ära att få överta träningen av en sådan här bra häst. Han kommer att tränas på vår unika sandbana, där flera andra hästar med liknande problem fått stor hjälp. Bland annat en av Norges snabbaste hästar under 2016: Cocktail Fortuna, skriver Öystein på sin Facebook-sida.

Redan som fyraåring var Gylden Balder (e. H.G.Balder) tvåa i Norskt Kallblodsderby bakom Tekno Odin. Största segern hittills är den i DNT:s 5-åringslopp på Drammen 2013, då han fick en prischeck på 500.000 norska kronor. Hästen skulle ha betydligt mer än sina 3.337.155 norska kronor på kontot (sammanlagt 20 segrar) om det inte vore för de upprepade gaffelbandsskadorna. Gylden Balder har gjort en start i år, då han slutade oplacerad på Bjerke den 18 januari.
– Ägaren har i samråd med tränaren Pål Sem och ordinarie kusken Kaj Johansen tagit beslutet att låta Gylden Balder få en sista chans hos mig. Det är också möjligt att Kaj får fortsätta köra hästen när jag inte själv kan, fortsätter Öystein Tjomsland.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.