Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kallbloden blir allt hetare

Foto: KANAL 75
Qystein Tjomslands Tekno Odin var populärast bland de svenska stoägarna 2017. Foto: KANAL 75

Kallbloden blir allt hetare. Det visar de senaste betäckningssiffrorna, som är de bästa på tio år.

Publicerad:

I ett pressmeddelande från Svensk Travsport konstateras att antalet betäckta ston, med i Sverige uppstallade hingstar, ökat från fjolårets 498 till 567, vilket ger ett plus på 12 procent. Om även de svenska ston som betäckts med i Norge stationerade hingstar räknas in hamnar siffran på 681, fyra fler än 2016. En marginell ökning kan tyckas, men då är inte den norska statistiken slutrapporterad, utan man räknar med fler betäckta svenska ston i Norge. I vilket fall som helst är betäckningssiffrorna för 2017 de bästa på tio år. I fjol ökade kallblodens betäckningssiffror förövrigt med 13 procent.
– Kallblodstravaren är en liten och hotad svensk-norsk ras som det är mycket viktigt att värna om. Den ökning av betäckningssiffrorna som skett under senare år är därför extra glädjande, inte minst då de norska betäckningssiffrorna har varit kraftigt vikande och det är inte längre så stor skillnad mellan länderna, säger Svensk Travsport avelschef Christina Olsson.

Vilka hingstar toppar då betäckningslistan för 2017? Jo, efter Järvsöfaks pensionering är det numera mycket jämnare. Tekno Odin har varit mest populär bland de svenska stoägarna (63 ston), tätt följd av B.W.Modde (52) och Järvsöviking (48). Ulvsås Zicos 40 ston sticker också ut, efter det att han visat sig lyckosam med sin första lilla treåringskull.

Här kan ni ta del av hela pressmeddelandet och betäckningsstatistik:

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.