Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kan detention barn bli verklighet i Elitloppet?

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD

Elitloppshelgen är i antågande, flertalet av de bästa hästarna i Europa tävlar på Solvalla.
Under helgen är det högtryck gällande antidopingarbetet och i år förbättrar man arbetet ytterligare mot tidigare år.

Publicerad:

Linda Höijer och hennes team på Hästvälfärdavdelningen har en viktig uppgift i travsporten, hålla sporten fri från fuskare. Elitloppshelgen innebär en intensiv period, där avdelningen går på högtryck.
– Det är en rolig, men också utmanande och krävande tid. Vi lägger ner väldigt mycket resurser, för att visa att vi menar allvar med vårt arbete, säger Linda Höijer.

Under 2018 gick man från två- till tresiffrigt antal dopingprov under Elitloppshelgen för första gången. Över 100 prover togs, men i år väntar ytterligare ökning.
– Jag har som mål att vi ska ta över 30 procent fler prover i år, där det både kommer handla om blod, urin och hår. Det är ett tufft mål, men det är min absoluta förhoppning. Och vi kommer även ha ett ökat samarbete med internationella laboratorium, som har andra möjligheter för test än vad dem på SVA har, något som vi är väldigt glada att ha fått till. Dessutom kommer vi frysa ner fler prov än tidigare.

Under veckan kommer bemanningen att öka rejält, för att täcka alla möjliga scenarion.
– Vi kommer att ha en extra veterinär från vår sida, vi kommer ta in fyra extra provtagare och dessutom kommer vi tillsammans med Solvalla ha kameraövervakning på tävlingsplatsen. Därutöver kommer vi öka vår bevakning och provtagning innan hästarna kommer till tävlingsplatsen, säger Linda Höijer.

Blir detention barn verklighet?

Att Solvalla kan samarbeta med Svensk Travsport gällande antidopingarbetet, är Solvallas sportchef Anders Malmrot nöjd med.
– Det är ju egentligen en fråga för Svensk Travsport, men vi som arrangör tar detta på största allvar och vill hjälpa till på de sätt vi kan. Vi håller i detta nu på och installerar kameror i de boxar som Elitloppshästarna ska stå i, i duscharna och stallgångarna. Det för att försäkra oss om att allting går rätt till, säger Malmrot.

Tanken från början var att ordna ett slags "detention barn" under Elitloppet. Så blir däremot inte fallet.
– Jag hade en tanke på det, att alla Elitloppshästar skulle stå i samma stall under tävlingsdagen, men det föll på logistiken i och med att det är tävlingar i dagarna tre. Vi har tagit det så långt vi kan i år, vilket jag känner är ett steg i positiv riktning, så får vi se vad vi kan ordna till nästa år, säger Malmrot.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.