Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kan Saint Gerda skrälla på hemmabanan?

Foto: Martin Langels/ALN
Saint Gerda med Anna Isabelle Karlsson inför ett lopp på Fornaboda 2015. Foto: Martin Langels/ALN

I eftermiddag är det dags för Grand Slam V75 på Örebrotravet och hemmatränaren Hans Karlsson har ett spännande bud i andra avdelningen med formstarka Sain Gerda. 
– Hon kommer bli en utomordentlig sprinter så småningom, säger Karlsson. 

Publicerad:

Saint Gerda är en dotter till S:t Göran, Stig H Johanssons derbyvinnare från år 2000. S:t Göran (e.Lindy's Crown), som dog 2013, hann med att lämna 83 hästar i aveln och flera avkommor har varit i träning hos Hans Karlsson. Däribland den mest framgångsrike, Saint Cloud, som tjänade närmare 900.000 kronor hos Örebrotränaren. 
– Vi har samarbetat med S:t Görans ägare genom åren och det har varit tacksamt och till glädje för oss. S:t Göran får väl anses vara en medelhingst i aveln och han hade svårt att lämna de där riktiga topphästarna, men det handlar ju också om vilka ston han har fått. 
Är det något särskilt som präglat hans avkommor?
–  De är lite gammelmodiga och omoderna i gången, det tar ett tag för dem att lära sig gå barfota och vissa gör inte det. Saint Cloud kunde gå barfota och då kom resultaten också. Överlag handlar det om rätt nyttiga avkommor som visar bra huvuden och kämpar på. 

I eftermiddag selar Hans Karlsson ut Saint Gerda i GS75 som körs av dottern Anna Isabelle Karlsson. Femåringen har visat en stigande utvecklingskurva och senast på Solvalla avslutade hon fint som tvåa bakom Alle Cash. 
– Hon hade något skit i kroppen i december, men efter en paus har hon gått framåt för varje lopp och senast gick hon väldigt positivt. Däremot så kommer hon inte gå barfota förrän senare i år och det gör att den där extra guldkanten kanske saknas gentemot de andra. Men hon kommer gå med lätta järnskor och jag tror på en bra insats.

Kort distans ska också vara ett plus för Saint Gerda som hittills gjort tre starter på distansen med en tredjeplats som bäst.
– Jag tror att 1640 meter är hennes bästa och hon kommer kunna bli en utomordentlig sprinter så småningom. 
Vad tror du om hennes chanser i dag?
– Hon kommer inte vara med från start men från spår två lär hon ändå hamna i ett bra läge någonstans i fältet. Jag tror att hon har chans men då krävs det överpace på vägen, det får gå gärna fortare i början än i slutet av loppet. Hon håller sin fart hela vägen och hon får vänta ut de andra, en outsiderchans.

I avdelning fyra kör Petter Karlsson sjuåriga valacken Chipen Boy
– Han drogs med en förkylning i slutet av förra året och fick en liten paus efter det. I comebacken var vi väldig nöjda med honom, han fick aldrig fritt och hade gott om krafter kvar, och han kommer vara ytterligare lite bättre med det loppet i kroppen. Att han ska vinna i dag blir kanske ändå svårt och jag ser främst honom som en möjlig platskandidat, säger Hans Karlsson. 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.