Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kan SM-ettan vinna EM?

Foto: MIA TÖRNBERG/TR BILD
Dan-Åke Olsson laddar för Amatör-EM. Foto: MIA TÖRNBERG/TR BILD

Han har vunnit SM och NM för amatörer och faktiskt också tagit en bronsmedalj i VM i Australien. I mitten av augusti beger sig Kalmaramatören Dan-Åke Olsson ut på ett nytt stort äventyr - Amatör-EM i Schweiz och Frankrike.

Publicerad:

Dan-Åke Olsson, 57 år har varit framgångsrik både som kusk och tränare under många års tid och framför allt lyckats förädla äldre hästar. Den forne Derbytvåan Skogans Joker kom till Dan-Åkes stall först som nioåring, men det slutade med flera guldsegrar som tolvåring! Harpers Joker, Twigs Darwin, Opal Nalan, Super de Luxe, Iliad, Real Ås, Yukon Brodde och Run For Vuggt är några andra fina hästar som förknippas med Dan-Åke.
– Under en period hade jag hela 50 hästar, men nu är den siffran nere på tio. Allt har sin tid och jag trivs ganska bra med hur det är just nu. Hästarna har kanske inte presterat som jag önskat hittills i år, men det är också flera yngre bland de tio, berättar Dan-Åke, som har en diger meritlista som amatörkusk.
Så sent som förra året segrade han i Amatör-SM tillsammans med Christoffer Eriksson-tränade Unity Knick. Guld i SM blev det även 2008.
– Samma år vann jag även Nordiskt Mästerskap och 1996 fick jag åka till Australien och tävla för Sverige i Amatör-VM (trea). Jag vann ett av loppen och det var en härlig känsla att få höra nationalsången, då kom tårarna. Helt klart är det häftigt att få representera sitt land.
Nästa stora kuskuppgift för Dan-Åke blir alltså Amatör-EM i Schweiz/Frankrike den 14-17 augusti. Det blir fyra lopp, två på Avanches i Schweiz och lika många på franska banan Divonne.
– Jag har aldrig varit med i EM tidigare, så det ska bli väldigt roligt. Förhoppningsvis kan man vara med och slåss där framme, även om jag inte känner till motståndet. Det brukar dessutom vara roliga kringarrangemang vid de här mästerskapen och frun åker också med. Det är roligare att få dela minnena med någon.

Här kommer de startande kuskarna i Amatör-EM i Schweiz/Frankrike:

Thomas Royer, Österrike (14 segrar 2016)
Piet Van Pollaert, Belgien (25)
Bedrich Novak, Tjeckien (2)
Mathias Jensen, Danmark (8)
Juha-Pekka Ahonen, Finland (19)
Hans Jürgen Von Holdt, Tyskland (5)
Tamas Tanczer, Ungern (ingen uppgift)
Leonardo Vastano, Italien (38)
Willem Brouwer, Holland (10)
Stian Pettersen, Norge (30)
Evgeniy Karnaukhov, Ryssland (7)
Miquel Vich Capo, Spanien (11)
Dan-Åke Olsson, Sverige (11)
Joey Vignoni, Schweiz (8)

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.