Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Karlsson om beskedet: "Rent förtal"

Foto: Petri Johansson
Proffstränaren Hans Karlsson. Foto: Petri Johansson

Hans Karlsson har uteslutits från Örebro Travsällskap, vilket Sulkysport var först att berätta om. Styrelsen hävdar att proffstränaren skadat Örebrotravets varumärke och ekonomi.
– Det är rent förtal, säger Karlsson till Travronden.

Publicerad:

Sulkysport kunde på torsdagen berätta att Örebro Travsällskaps styrelse uteslutit Hans Karlsson med följande motivering: ”Styrelsens beslut är grundat på år av ständigt återkommande kontakter mellan Hans Karlsson och representanter för både styrelse, såsom ordförande Arne Jansson och ordförande Magnus Östlund och personal såsom regionchef Tomas Larsson, där sällskapet påpekat för vederbörande att hans uppförande inte är förenligt med Örebrotravets stadgar och regler. Under de senaste veckorna har Hans Karlssons inlägg på sociala medier ökat och ett stort antal av dessa bedöms ha skadat sällskapet ekonomiskt och påverkat Örebrotravets varumärke. Därför finner nu styrelsen att det finns grund för uteslutning”.

62-årige Hans Karlsson, med 29 hästar på träningslistan, är besviken på agerandet från travsällskapet. 
– Det är ett sammanbrott hos travsällskapet. Man försöker hindra debatten och tysta en kritiker och det känns bara pinsamt, säger Hans Karlsson till Travronden. 

Karlsson är aktiv på sociala medier, företrädesvis genom sin blogg och på Facebook. Han har bland annat varit kritisk mot Örebrotravets planer för en ny arena, vilket han tror kan ligga till bakgrund för uteslutningen. 
– Det finns en bred kritik mot bygget och nu försöker man sätta munkavel på en kritiker, och jag kan inte heller vara med i omröstningen eller komma till tals när det ska avgöras.
I våras hade tränaren synpunkter på en krönika i Örebrotravets travprogram, en krönika som var skriven av sponsor.
– Jag har riktat en del kritik mot marknadschefens åtgärder och det har inte varit uppskattat.
Du ska enligt motiveringen ha skadat Örebrotravets varumärke och ekonomi?
– Det går inte att säga att jag skadat Örebrotravet ekonomiskt, utan att kunna påvisa det i detalj. Det är rent förtal. 
– Dessutom står det i stadgarna att travsällskapet ska arbeta för intresset kring Örebrotravet. Och utan att överdriva så finns det väl ingen som verkat för intresset är mer än jag?

Han mottog beskedet om uteslutningen från sällskapet tidigare i veckan. Men i själva verket var beslutet taget av styrelsen redan i maj. 
– De skickade brevet med beskedet om uteslutning den 17:e maj, men det kom tillbaka till dem då det inte var rekommenderat. Sedan har det dröjt två månader innan någon från styrelsen vågade sig hit, berättar Hans Karlsson. 
Vad händer nu?
– Det är inget som påverkar mig i mitt dagliga arbete. Jag kommer fortsätta få information från travsällskapet genom familj, vänner och kollegor och jag kommer fortsätta debattera och tycka till som förut. 
Kommer du att överklaga?
– Beslutet vinner inte laga kraft förrän föreningsstämman i höst. Vi får se se vad som händer innan det och jag kommer avvakta lite. 
Vad har du fått för reaktioner kring det här?
–  Jag har fått ett väldigt stort stöd från kollegor och folk runtom i hela Sverige och det känns förstås bra, säger Karlsson. 

Örebrotravets ordförande Fredrik Askhem, som tillträdde tidigare i år, motiverar beslutet för Sulkysport enligt följande: 
– Det fanns en konkret utlösande faktor till beslutet. I våras gjorde Hans inlägg på facebook som några av Örebrotravets sponsorer reagerade på. Det blev en diskussion om företag skulle sponsra Örebrotravet i framtiden på grund av de saker Hans skrivit och dragit igång. Då kände vi att vi var tvungna att agera. Vi måste tänka på travsällskapets väl och ve, säger Askhem.
– Att utesluta någon för att denne har, och uttrycker, andra åsikter än vad styrelse och chefer har, det är otänkbart. Det handlar inte om det, utan om att det Hans skrev och uttryckte väckte negativa reaktioner hos sponsorer. När man är verksam i en föreningsverksamhet måste man faktiskt tänka på hur man uttrycker sig, det har vi haft diskussioner med Hans om flera gånger, fortsätter han.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.