Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kidnappningen av Unicka fortfarande ett mysterium

Foto: GERARD FORNI
Ägaren Gianluca Lami med Unicka, som försvann spårlöst för ett år sedan. Foto: GERARD FORNI

I veckan var det ett år sedan italienska stjärnhästarna Unicka och Vampire Dany fördes bort från sitt stall i Toscana. Italienska polisen jobbar fortsatt med fallet - men kidnappningen verkar dessvärre förbli ett mysterium. 

Publicerad:

Det var natten mellan den 6 och 7 mars i fjol som Unicka och Varenne-sonen Vampire Dany försvann spårlöst från sitt stall i Staffoli utanför Pisa. Den då fyraåriga Unicka sågs som Varennes arvtagare i hemlandet efter segrar i italienska Derbyt och Orsi Mangelli, medan den då treårige Vampire Dany tillhörde kulltoppen i landet.

Nyheten om kidnappningen väckte bestörtning i Italien såväl som över hela travvärlden och polisen satte in stora resurser i jakten på kidnapparna. Men ett år senare är spåren efter stjärnhästarna så gott som obefintliga. I höstas arresterades två personer som misstänktes ha varit inblandade i kidnappningen, men de släpptes senare och utredningen är tillbaka på ruta ett.

Utredarna tror fortfarande att Unicka och Vampire Dany är vid liv, enligt tidningen La Nazione. Ett spår är att de förts till utlandet och då kanske till Östeuropa där kontrollerna vid tävling är bristfälliga.

Ägaren bakom storstallet Scuderia Wave, som ägde Unicka och Vampire Dany, Gianluca Lami, har mer eller mindre gett upp hoppet. Och den tidigare storhästägaren har också gett upp travsporten.
– För mig och min hustru är travet glömt. Vi stängde Wave-teamet i Italien och sålde våra tävlingshästar. De hästar som vi inte kunde sälja till rätt pris tog vi till Frankrike där de tävlar för Wave France. Nu fokuserar vi i stället på volleyboll, säger han till La Nazione på årsdagen av kidnappningen. 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.